Visok, ali umeren rast kineske privrede u protekloj godini

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visok, ali umeren rast kineske privrede u protekloj godini

Kineska privreda, prema zvaničnim podacima za proteklu godinu, imala je najnižu stopu rasta u proteklih gotovo 30 godina, od samo 6,1 odsto, što je u skladu sa planom Vlade o umerenijem rastu privrede nego proteklih godina. Druga ekonomija sveta zabeležila je slabljenje domaće tražnje i negativni uticaj trgovinskog rata sa SAD.
Za mnoge države bi činjenica da imaju najniži rast BDP-a u protekle tri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << decenije izazvala paniku, ali ne i u Kini.

Slabija domaća tražnja u 2019. godini i američke carine za kineske proizvode, pojele su deo rasta iako neki analitičari tvrde da je trgovinski rast sa SAD zapravo pomogao kineskoj privredi.
Cifra od 6,1 odsto za 2019. godinu je u okviru vladinog plana jer kreatori ekonomske politike u Kini godinama postepeno smanjuju očekivanja rasta.
"Mislim da je stabilizacija rasta u četvrtom kvartalu bila održiva. Vidljiva su poboljšanja u industrijskom sektoru, napori kreatora politike da se osigura nastavak rasta privrede, posebno u finansiranju infrastrukturnih radova", smatra Luis Kuijs iz Oksford ekonomiksa u Hongkongu.
Visok ali umeren rastVlada u Pekingu već neko vreme primenjuje stimulativne mere kako bi osigurala da privreda konstantno ima visok rast, ali i da on bude umereniji nego proteklih godina.
Vlasti te zemlje pokušavaju da prekinu dugogodišnji enormni rast koji je ostavio posledice po životnu sredinu i doveo do eksplozije dugova koji se ne mogu vratiti.
I Svetska banka je iznela istu procenu rasta u Kini za prošlu godinu.
"Kineska privreda i dalje raste brže nego druge privrede, uključujući i one u zemljama u usponu, ali mnogo brže nego razvijene tržišne privrede. Smanjenje poreza u nekim oblastima je pozdravljeno, a korist imaju i potrošači i poslovni sektor. U Kini se ulažu napori da se poboljša poslovna klima i stimulišu privatna ulaganja", kaže direktor Svetske banke za Kinu Martin Rejzer.
Ove nedelje, Kina je potpisala preliminarni trgovinski sporazum sa SAD u okviru kojeg je predviđeno da se podstakne američki izvoz u Kinu od 200 milijardi dolara i da se osnaže propisi koji se tiču intelektualne svojine.
Zauzvrat, Amerika se obavezala da će prepoloviti novouvedene carine na kinesku robu.
Kina je u protekloj godini imala najmanji broj novorođenih u proteklih sedam decenija. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

USPORAVA KINESKA PRIVREDA Najslabiji rast u tri decenije

Izvor: Blic, 17.Jan.2020

Kineska privreda porasla je prošle godine za 6,1 odsto, po najslabijoj stopi od 1990. godine, usled dugotrajnog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama i posustajanja investicija.

Nastavak na Blic...

Kineska ekonomija u 2019. porasla 6,1%

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Jan.2020

PEKING - Kinesko je gospodarstvo u 2019. godini poraslo za 6,1 posto, najsporije u gotovo 30 godina, pod pritiskom trgovinskog rata sa SAD-om, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci...Iako je rast u prošloj godini bio slabiji nego u 2018. kada su aktivnosti porasle 6,6 posto, zadržao se unutar...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.