Više stotina maturanata plesalo na Trgu slobode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2022, 12:56

Više stotina maturanata plesalo na Trgu slobode

Članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić otvorila je na Trgu slobode tradicionalnu manifestaciju „Ples maturanata“ u okiru koje su učenici završnih razreda novosadskih srednjih škola, istovremeno sa vršnjacima širom Evrope, plesali čuveni maturantski ples kadril.

Pozdravljajući maturante, ona je istakla da je u životu najvažnije biti okružen prijateljima, jer i ukoliko neko ne zna baš sve korake ili ispada iz igre, uvek može da se osloni na pouzdanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prijateljsku ruku.

- Lepo je, na glavnom gradskom trgu videti veliki broj novosadskih maturanata koji plešu istovremeno sa svojim vršnjacima iz mnogih gradova i opština u Srbiji, ali i širom Evrope. Novi Sad je uvek bio, a 2019. godine je i zvanično prepoznat kao prestonica mladih. Nastojimo da im obezbedimo što bolje uslove za učenje i ostvarivanje njihovih potencijala, i želimo da ih maksimalno uključimo u procese odlučivanja kada je reč o rešavanju važnih pitanja za njih. Naš cilj je da oni ostanu da žive, studiraju i rade u Novom Sadu i aktivno radimo na tome - izjavila je Dina Vučinić.

Manifestaciju organizuje plesni klub „Bolero“ uz podršku Grada Novog Sada i Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Novog Sada. Koordinatorka manifestacije Drinka Kecman objasnila je da svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa "Slepi miš", a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne.

- Maturanti na početku plešu četiri koreografije kvadrila, a zatim zajedno sa članovima AKUD „Sonja Marinković“ igraju i Užičko kolo. Nakon toga, uslediće žurka uz muziku di-džeja- rekla je Drinka Kecman i dodala – Ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter. U saradnji sa Udruženjem protiv dijabetesa grada Novog Sada sprovodimo akciju podizanja svesti o dijabetesu, a učesnici šalju poruku podrške obolelima od te bolesti.

Manifestacija pod nazivom "European Quadrille Dance Festival" ili Maturantski ples, u Srbiji je počela da se održava 2005. godine, a prvi grad koji se pridružio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva priključio se i Niš, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo i drugi gradovi i opštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novosadski maturanti plesali na Trgu slobode

Izvor: NoviSad.com, 20.Maj.2022

Učenici završnih razredna novosadskih srednjih škola plesali su danas na Trgu slobode čuveni maturantski ples kadril. Manifestacija „Ples maturanata“ počela je tačno u podne, a maturanti su nakon četiri koreografije kvadrila igrali..

Nastavak na NoviSad.com...

Novosadski maturanti plesali i kadril i kolo na Trgu slobode (VIDEO)

Izvor: Luftika.rs, 20.Maj.2022

Na Trgu slobode održana je tradicionalna manifestacija „Ples maturanata“ u okiru koje su učenici završnih razreda novosadskih srednjih škola, istovremeno sa vršnjacima širom Evrope, plesali čuveni maturantski ples kadril.. Manifestaciju organizuje plesni klub „Bolero“ uz podršku Grada...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.