Vesti u Vizbadenu: Ove godine pune klupe

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2017, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Vizbadenu: Ove godine pune klupe

Već treću godinu u Vizbadenu postoji Dopunska škola na srpskom jeziku. Od početka je vodi profesor Vladimir Živanov, koji je predavao srpski jezik u Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević" u Paraćinu, ali se iz skromnosti svojim učenicima predstavlja kao učitelj Vladimir.

- Svaki početak je težak, pa ni sa ovdašnjom školom na srpskom jeziku nije bilo drugačije. Prethodne dve godine smo imali dosta poteškoća administrativne prirode, ali smo uspeli sve da rešimo i uspostavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << konstantnost nastave. Sad je otvoren put pred nama, a zadatak i cilj ove godine je da ostvarimo neke aktivnosti koje do sada nismo mogli. Nešto smo već i odradili, iako smo na početku školske godine. Bila je to jedna mala priredba - kaže učitelj Vladimir.

On dodaje da su trenutno još u fazi formiranja škole, jer ima mnogo dece koja se nisu odazvala pozivu za nastavu.

- Biće ove godine mnogo više učenika pa ćemo, najverovatnije morati da ih podelimo po uzrastu, a u mogućnosti smo da pružimo i mnogo više sadržaja nego dosad.

Učitelj Vladimir poziva sve roditelje koji imaju decu u školskom uzrastu da se jave.

- Imam šest godina i mama me je dovela da učim ćirilicu. Htela sam da dođem i meni se sviđa ovde - kaže stidljivo mala Jana Simić, a mama Suzana nastavlja:

- Saznali smo preko prijatelja da ponovo ima škola na srpskom jeziku. Ja sam i sama, kao dete, pohađala školu na maternjem jeziku i smatrala sam da je to dobro i za moju Janu. Mi pričamo kod kuće srpski, ali ovde će ga naučiti još bolje. Pored toga saznaće nešto i o zemlji njenih roditelja, našoj kulturi, družiće se sa našom decom...

Odmah iza Jane, u poslednjoj klupi, sedi mnogo stariji Stefan Marinković (11).

- Idem u peti razred i prvi put sam u našoj školi, a mislim da ću ovde da naučim puno stvari. Znam da čitam ćirilicu onako, a da pišem pomalo, pa ću ovde sve to lepo da naučim - siguran je Stefan.

Jovan Mitić (10) je na nastavu došao sa sestrom Anastasijom (14) i bratom Markom (8).

- Ja sam već dve godine u Dopunskoj školi i za to vreme sam svašta naučio. Učili smo kako se živi u Srbiji, da čitamo i pišemo, znamo dosta o Svetom Savi. Naučili smo i da deca u Srbiji puno uče i da ima mnogo talentovanih - kaže Jovan, a njegova sestra Anastasija dodaje:

- Meni se najviše svidelo kad nam je učitelj pričao o Kosovskom boju kad su se Srbi borili protiv Turaka.

- Mogu i da najavim. Neke sledeće aktivnosti. Prvo izlet u Frankfurt u naš pravoslavni hram Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu, zatim planiramo saradnju sa učenicima nastave na makedonskom jeziku radi druženja i da deca mogu da uoče sličnosti i razlike u slovenskim jezicima. Još jedna saradnja nam je u planu i to sa školom u kojoj sam prethodno radio - navodi učitelj Živanov.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.