Vesti u Švajcarskoj: Prvenac iz pera bivšeg folkloraša

Izvor: Vesti-online.com, 15.Sep.2017, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Švajcarskoj: Prvenac iz pera bivšeg folkloraša

Nedavno je u prostorijama Srpskog kulturnog centra Kolo iz Nojhauzena održana promocija knjige "Dete kofer", autorke Danijele Golijanin, rodom iz Beograda, koja živi u Diseldorfu, kraj Ciriha. U prepunoj sali, Danijela je na nemačkom i srpskom jeziku u kratkim crtama govorila o svom delu koje je prevedeno i na nemački jezik.

Danijela je godinu dana posle osnivanja KUD-a Kolo iz Nojhauzena 1983. godine pristupila ovom ansamblu i bila je aktivan član celih 20 godina i prestala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je da igra 2003. godine.

U kulturnom programu učestvovale su i dve Švajcarkinje, duo Lele Forele koje su na nemačkom otpevale dve pesme, a ženska pevačka grupa KUD-a Kolo izvela je "Čije ono devojče" i "Hej, crveni cvete", kao i solistkinja Merima Kurtišević koja je otpevala pesmu "Gora ječi".

Danijela je uvrstila u program promocije i Dečji ansambl Kola, koji je odigrao splet srpskih igara. Svaku izvedenu tačku nagradila je aplauzom brojna publika.

"Dete kofer" je tipična priča o odrastanju gastarbajterskog deteta: devojčica je odrasla u Beogradu i živela sa dedom, a kad je on umro, "spakovana" je kao kofer i poslata kod majke u Švajcarsku. Majku, do tada, skoro da nije poznavala jer je otišla u pečalbu kada je imala dve godine. Došla je ovde i radovala se životu sa majkom, međutim, uvek je bila sama jer joj majka bila samohrana i ceo dan je radila.

- Onda počinje njen samostalan život, odrastanje, škola, predavanje, izlasci sa prijateljima - kaže pisac Danijela i dodaje:

- Knjigu sam napisala na nemačkom jeziku, ali nije identična srpskoj verziji. Na srpskom jeziku neke stvari nije moralo da objašnjava našoj publici. pa je nemačka proširena verzija te knjige - kazala je Danijela za "Vesti".

Na kraju kulturnog programa Željko Cvijetić je, u ime domaćina, Danijeli poklonio buket cveća u znak zahvalnosti i za lepu saradnju, a nakon toga je autorka prisutnima potpisivala primerke svoje knjige.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.