Vesti u Švajcarskoj: Hram se orio od pesama

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2017, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Švajcarskoj: Hram se orio od pesama

U pravoslavnom hramu Prepodobnog Simona Monaha u St. Galenu nedavno je služen akatist Presvetoj Bogorodici u čast njene ikone Jerusalimske Majke Božje.

Posle akatista svi prisutni vernici su prišli sa strahopoštovanjem, poklonili se pred ikonom celivajući je pobožno, a potom su uzeli blagoslov od sveštenika koji ih je mirisnim uljem pomazao i tada su se svi u najboljem redu i miru vratili na svoja mesta i dočekali početak koncerta.

Naime, posle završenog služenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << akatista nastupao je hor Kosovski božuri, koji su u ovoj parohiji po prvi put na čelu sa glumicom, gospođom Ivanom Žigon. Za vreme služenja akatista i pevanja hora bilo je omladine i dece.

Kosovski božuri u Švajcarskoj su na gostovanju, pre svega na poziv povodom 150-godišnjice ruske crkve u Ženevi Životvornog krsta, a tome se priključila i naša pravoslavna crkva koja je pozvala ovaj ansambl u nekoliko gradova u Švajcarskoj, da gostuju za naše ljude u našim pravoslavnim crkvama.

Hor Kosovski božuri je nastupao pevanjem pesama Sv. Nikolaja Velimirovića "Vera naša", himne Caru Lazaru, pesme Ljube Manasijevića "Oj, Kosovo, Kosovo" i pesme Gavrila Kujundžića. Te večeri na ovom koncertu su bili i umetnici Bojana Peković, koja je bila pobednica serijala Ja imam talenat, i Predrag Radisavljević, harmonikaš i kompozitor koji je bio pobednik svetskog takmičenja u harmonici.

Glumica Ivana Žigon, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, pre 13 godina osnovala je hor Kosovski božuri. U tome joj svih ovih godina pomaže Gavrilo Kujundžić, učitelj iz Orahovca i Velike Hoče, koji je napisao prelepe pesme o Kosmetu. Kosovske božure sačinjavaju devojke i momci koji žive na Kosovo i Metohiji i bili su deca kada ih je glumica Ivana okupila, a sada su već odrasle devojke, neke od njih se udaju ove jeseni, ali ostaju i dalje porodica jer su tako živeli tokom svih ovih godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.