Vesti u Austriji: Nepoželjan pravoslavni manastir?!

Izvor: Vesti-online.com, 21.Apr.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Austriji: Nepoželjan pravoslavni manastir?!

U Austriji je do sada među građanima postojao veliki otpor izgradnji džamija, a sada se Austrijanci bune i protiv izgradnje jednog pravoslavnog manastira.

Naime, u mestu Sankt Andre am Cikze građani su uspeli da nateraju vlasti da raspišu novo izjašnjavanje građana o zemljištu za manastir koji je Biskupija rimokatoličke crkve Ajzenštat stavila na raspolaganje Pravoslavnoj episkopskoj konferenciji kojoj u Austriji pripadaju Carigradska patrijaršija, Antiohijska patrijaršija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva i Gruzinska pravoslavna crkva.

Referendum će o tom pitanju biti održan 11. juna, pošto je opština krajem prošle nedelje odredila ovaj termin, koji prihvataju i protivnici manastira.

Inače, sporenje oko izgradnje manastira traje već duže, a građani su prikupili dovoljan broj potpisa protivnika izgradnje manastira da bi se sprovelo novo izjašnjavanje. Protivnici izgradnje manastira kritikuju odluku o mestu namenjenom za manastir.

Konkretno, građani treba da se izjasne za ili protiv odluke opštinskih vlasti od 2. novembra 2016. prema kojoj je promenjena namena zemljišta na kojem treba da se izgradi manastir.

Inače u februaru prošle godine održano je ispitivanje građana mesta Sankt Andre am Cikze o projektu izgradnje manastira i tada se 433 građana izjasnilo u korist ovog poduhvata, a 398 je bilo protiv, a pravo glasa imalo je 1.900 stanovnika.

Na osnovu toga, opštinske vlasti su donele odluku o promeni namene zemljišta. Protivnici ovog projekta uspeli su sada da nateraju vlasti da ponovo upitaju narod, ovog puta preko izjašnjavanja građana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.