Veliki požar na Pelješcu, izgorele četiri kuće

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2018, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki požar na Pelješcu, izgorele četiri kuće

U jutarnjim satima buknuo je požar u mestu Mokalo na Pelješcu, a vatrogascima koji su na terenu, u gašenju posao otežava jaka bura. U popodnevnim satima požar je stigao do samog ulaza u Orebić. Evakuisani su meštani Mokala i turisti iz dva obližnja kampa, a u selu Stanković vatra je zahvatila dve kuće.

Stanovnici koji su bili evakuisani iz naselja Mokalo vraćeni su svojim kućama.

U pomoć u gašenju požara na Pelješcu stigli su i vatrogasci iz Zagreba, DVD >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Dalmacija Dugi rat i DVD Drniš, a na licu mesta se trenutno nalazi više od 150 vatrogasaca.

Prema za sada dostupnim informacijama, u požaru su izgorele četiri kuće.

U gašenje požara na Pelješcu uključio se i kanader.

Put za Dubrovnik je i dalje zatvoren za saobraćaj, a trajekt Sv. Krševan koji inače vozi na relaciji Korčula – Orebić za sada pristaje u Trsteniku. Vatrena linija je duga nekoliko desetina kilometara i vatra se širi u dva smera, prema Donjem i Gornjem Mokalu koji su od Orebića udaljeni četiri kilometra, te prema Orebiću, nezvanično saznaje Dubrovački vjesnik.

Vatra je zahvatila dve kuće u mestu Mokalo, kao i dve kuće u Stankovićima, a u tom mestu opasno se približila i spremištima nafte te ulja, javlja HRT.

Prema izveštaju Hrvatskog autokluba, od 10:30 sati zbog požara na Pelješcu na predelu Postup (Mokalo) kod Orebića (DC414) prekinut je saobraćaj, saopštio je DUZS.

Glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković za N1 potvrdio je da se požar proširio prema Orebiću. Situacija je vrlo ozbiljna, vetar je jak, mnogo je dima, a stanje je teško.

"Oko 8 sati buknuo je požar na području Orebića usled jake bure i nepristupačnog terena proširio se i prema gradu Orebiću", rekao je Tucaković i dodao da su na terenu sve snage iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Rekao je da će na teren biti poslati i vatrogasci iz splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije, a u pripravnosti je i oko 100 vatrogasaca s kontinenta koji će biti u pripravnosti.

"Situacija je dosta ozbiljna, mnogo je dima. Evakuisana su dva kampa i mesto Mokalo. Požar se širi, puno je dima i dosta je situacija teška", kazao je Tucaković.

"Vatrogasci su od jutra dole. Situacija je veoma teška. Molimo građane za saradnju i da slušaju upozorenja nadležnih službi", rekao je Tucaković i dodao da su sve vreme u kontaktu s vojskom.

"U gašenje požara poslata je i vojska. Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415, kao i jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protivpožarnih namenski organizovanih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluostrvu Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", objavljeno je iz MORH-a.

DUZS je saopštio da su na lice mesta na Pelješcu upućeni su DIP Split (14/4) i DIP Šibenik (4/2) te 50 pripadnika NOS-a, koje će prevesti 2 helikoptera. Jedan kanader iz Splita krenuo je prema Pelješcu kako bi se utvrdilo postoje li uslovi za gašenje iz vazduha.

Podsetimo da su ranije na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uslova kanaderi nisu mogli delovati pa su sleteli na splitski aerodrom.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Požar na Pelješcu, evakuisani stanovnici i turisti, vatra zahvatila kuće

Izvor: Beta, 25.Sep.2018

Na poluostrvu Pelješac, na jugu Hrvatske, bukti veliki požar, vatra je zahvatila nekoliko kuća, a evakuisani su turisti i meštani, javljaju hrvatski mediji.U gašenju požara koji se širi nošen jakim vetrom, pomaže i vojska.U popodnevnim satima požar je stigao do samog ulaza u Orebić, a, kako...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.