Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 06:51

Veliki iskorak pakistanskog vazduhoplovstva zahvaljujući kineskoj tehnologiji

Pakistan u saradnji s Kinom proizveo i uveo u naoružanje lovac-bombarder 4+ generacije, koji bi trebalo da mu omogući ne samo da se bolje nosi s potencijalnim neprijateljima, već i postane veliki izvoznik sofisticiranog naoružanja.
Pakistanskom ratnom vazduhoplovstvu isporučeno je pedeset novih borbenih aviona "JF-17 blok 3", koju ta muslimanska država iz južne Azije proizvodi u saradnji s dugogodišnjim vojnopolitičkim saveznikom, Narodnom Republikom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kinom.

Jednomotorni lovac-bombarder u svojoj najnovijoj verziji opremljen je modernim AESA radarom i drugim unapređenjima koja mu daju karakteristike stelt aparata, teškog za otkrivanje, zbog čega rukovodstvo pakistanske armije u njemu vidi sredstvo koje bi moglo da bude rešenje za napredni protivavionski sistem S-400 ruske proizvodnje koji je nabavila susedna Indija, višedecenijski neprijatelj s kojim se Islamabad spori oko teritorija u Kašmiru. 
Ta, treća po redu verzija pakistansko-kineskog aviona, sposobna je da gađa ciljeve raketama u svim pravcima bez okretanja nosa letelice u smer u koji se želi poslati projektil i poseduje sofisticiranu elektroniku koja omogućuje ometanje neprijateljskih radara.
Novi napredni radar i kineska raketa vazduh–vazduh PL-15 pružaju mu mogućnost da gađa ciljeve na udaljenosti od oko 170 kilometara. Kuriozitet je da, uprkos decenijama razvoja, koristi ruski motor "Klimov".
"JF" je skraćenica za engleski izraz "zajednički lovac" koja ilustruje činjenicu da su Pakistan i Kina još krajem osamdesetih godina prošlog veka skupa uložile pola milijarde dolara u razvoj te borbene letelice, koja je prvi put poletela 2003. godine.
Do sada je, smatra se, proizvedeno oko 200 aparata, uglavnom jednoseda, koji, u zavisnosti od verzije i opreme, koštaju između 25 i 32 miliona dolara po komadu. Isti avion u Kini je poznat kao FC-1.
Letelice se sklapaju u Pakistanu, koji proizvodi telo aviona, krila i rep, dok elektroniku isporučuje kineski zavod "Čengdu", koji, inače, pravi poznate kineske lovce-bombardere J-10 i J-20.   
Ranije verzije JF-17, koje pogoni motor kineske korporacije "Guidžou" i koje su okosnica pakistanskog ratnog vazduhoplovstva, korišćene su za bombardovanje terorista u planinskoj regiji Vaziristan na granici sa Avganistanom i u manjim okršajima s indijskim snagama u Kašmiru. Pored Pakistana i Kine, u naoružanju ih imaju Mjanmar i Nigerija.

Vlasti u Islamabadu očekuju da će im bliska tehnološka saradnja s kineskom vojnom industrijom omogućiti da svoju razviju do nivoa na kojem će ona biti u stanju da samostalno proizvode ne samo sofisticirane borbene avione, već i brodove i podmornice.
Nada je i da će tehnološka pomoć kineskih proizvođača, za koje pakistanska armija smatra da više ne zaostaju za zapadnim, od Pakistana, koji je tradicionalno decenijama bio kupac a ne prodavac oružja, učiniti velikog izvoznika složenih borbenih sistema.
U tome posebno važnu ulogu treba da odigra "JF-17 blok 3", koji važi za jedan od najeftinijih aviona 4+ generacije na svetu i za koji je veliko interesovanje do sada izrazilo argentinsko vazduhoplovstvo. 
Inače, Kina je pojedinačno najveći snabdevač Pakistana oružjem još od polovine devedesetih, a od 2015. naovamo njene isporuke naoružanja, opreme i vojne tehnologije Pakistanu po obimu nadmašuju sve druge zemlje zajedno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.