Vladajuća većina u RS prihvatila ostavku glavnog revizora

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuća većina u RS prihvatila ostavku glavnog revizora

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske prihvatili su ostavke glavnog revizora RS Duška Šnjegote i njegovog zamenika Darka Pejića.

Ostavka glavnog revizora prihvaćena je na sednici kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Šnjegota i Pejić podneli su ostavke 31. avgusta, nakon što je to od njih zatražio predsednik RS Milorad Dodik, zapretivši da će, u suprotnom, biti smenjeni.

Glavna služba za reviziju javnog sektora >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << RS je nedavno objavila revizorski izveštaj o stanju u budžetu RS, u kojem je navedeno da postoji nepokriveni budžetski deficit od najmanje 175,6 miliona KM, kao i da je Vlada RS dizala kredite na ime Fonda zdravstvenog osiguranja i Fonda PIO, bez njihovog znanja.

Vlast u RS osporila je navode revizije, navodeći da su tendenciozni.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini, bez prisustva opozicije, okončali su raspravu o svih 18 tačaka dnevnog reda.

Oni su sednicu održali u maloj Sali u zgradi Narodne skupštine, jer je opozicija zauzela veliku salu i fizički blokirala rad parlamenta.

Poslanici opozicionih stranaka su nameravali da uđu i u malu salu, ali ih je zaustavila policija.

Opozicija je još sinoć fizički blokirala rad parlamenta u velikoj sali, tražeći da se raspravlja o revizorskom izveštaju, na šta vlast nije pristala.

Poslanik opozicionog Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić tražio je danas od policije da pokaže nalog na osnovu koga im zabranjuju da uđu u malu salu parlamenta, optuživši sekretara Narodne skupštine Marka Aćića da ruši ustavni poredak.

"Izrečena je mera udaljavanja sa sednice, jer ste blokirali održavanje sednice parlamenta", kazao je Ačić.

Čavić je Ačiću odgovorio da ruši ustavni poredak. "Ko si ti da zabranjuješ ljudima biranim od naroda da uđu u Skupštinu", rekao je on.

pic.twitter.com/AakI4Hwp5M

Poslanici opozicionih stranaka su se posle kratkotrajnog ubeđivanja s policijom vratili u veliku salu parlamenta, dok su poslanici vladajuće većine u maloj sali nastavili rad parlamenta. Poslanici opozicije prethodno su fizički blokirali rad parlamenta, pošto vladajuća većina nije prihvatila njihove zahteve, među kojima je i zahtev da se izveštaj revizije o stanju budžeta u prošloj godini razmatra na ovoj sednici.

Opozicija je povukla ovakve poteze pošto je vladajuća većina, prema njihovim rečima nezakonito, povukla s dnevnog reda izveštaj Glavne službe za reviziju u kojem je iskazano 130 miliona konvertibilnih maraka veći deficit od onog što tvrdi Vlada RS.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota je posle objavljivanja izveštaja podneo ostavku na tu funkciju nakon što je to od njega zatražio predsednik RS Milorad Dodik, obrazlažući ostavku "ličnim, moralnim i profesionalnim potezom".

Osim toga, opozicija traži da se u Službenom glasniku objavi odluka parlamenta RS iz jula 2015. godine o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH.

Sjednica nastavljena u maloj sali. Opozicionari pokusali da uđu ali su sprijeceni. @N1infoSA

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.