Vasojevići hoće srpski konzulat u Beranama

Izvor: Vostok.rs, 11.Dec.2018, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasojevići hoće srpski konzulat u Beranama

Poslije posjete predsjedniku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodragu Linti dogovoreno je da se, nakon sednice Odbora koja bi trebalo da to potvrdi tokom januara, uputi inicijativa Ministarstvu inostranih poslova da se u Beranama otvori konzulat Republike Srbije ili barem konzularna kancelarija.
Ovo je za „Novosti“ izjavio potpredsednik SO Berane i predsednik Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline Goran Kiković, koji je domaćinima ukazao da bi otvaranje konzulata Srbije u Beranama bilo višestruko opravdano, ne samo iz istorijsko-kulturnih razloga, već i zato što ovaj predlog ima i ekonomsku opravdanost za čitav severni deo Crne Gore.   – Odbor za dijasporu prati tešku situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Crnoj Gori, rekao je Linta i naveo da je u poslednjih mesec dana već dva puta boravio u Crnoj Gori – povodom obilježavanja stogodišnjice oslobođenja i ujedinjenja Boke sa Srbijom i stogodišnjice održavanja Velike narodne skupštine srpskog naroda u Podgorici. Dodao je da se u Crnoj Gori može videti duboka podela među narodom i istakao da Odbor čini sve što je u njegovoj moći da pomogne srpskom narodu na području Crne Gore, s ciljem da se sačuva njegov nacionalni i kulturni identitet. Aleksandar Marković, član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, istakao je da tek nakon posete Crnoj Gori može objektivnije sagledati do kojeg stepena doseže politički progon neistomišljenika, pre svega pripadnika srpskog naroda i njihovih političkih stranaka, i kakva se sve propaganda vodi protiv svega onog što ima predznak „srpski“. – Marković je naveo da ga ohrabruje i raduje da srpski narod nije poklekao i da je na proslavi 100 godina ujedinjenja Srbije i Crne Gore video veliki broj ljudi spremnih da se bore za svoj nacionalni identitet – kaže Kiković, koga ohrabruju riječi Linte da se Ministarstvu inostranih poslova Srbije uputi predlog za otvaranje konzulata u Beranama ili barem, za početak, konzularne kancelarije, kako bi se izašlo u susret srpskom narodu sa sjevera Crne Gore da sve poslove vezane za ovu tematiku može obaviti u Beranama. IN4S

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.