Vankuver najbolji grad za život na svetu

Izvor: Blic, 29.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vankuver najbolji grad za život na svetu



Kanadski grad Vankuver najbolji je grad na svetu za život, prema istraživanju ekonomske obaveštajne jedinice (EIU), konsultantske kompanija medijske kuće „Ekonomist grup".


Svi gradovi koji su se našli u vrhu spiska nalaze se u Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi. Najgora mesta za život su Alžir u Alžiru i Port Morezbi u Papui Novoj Gvineji zbog „toga što brojni aspekti svakodnevnog života predstavljaju problem", kaže se u obrazloženju EIU. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

EIU je rangirala 127 gradova sveta po uslovima za život. Kanadski gradovi su se odlično kotirali, kao i evropski Beč i Ženeva, zbog toga što se ne smatraju metama terorističkih napada. Glavni izvor nesigurnosti u tim gradovima vezan je za klimatske promene.

„U sadašnjoj globalnoj političkoj klimi nije nikakvo čudo što su najpoželjnije destinacije upravo one s najmanjom terorističkom pretnjom", izjavio je Džon Koupstejk, autor izveštaja EIU.

London se našao na istom mestu kao i Dablin i Los Anđeles, ali jedno mesto ispod Mančestera, četiri ispod Berlina, pet ispod Tokija i šest ispod Helsinkija, Frankfurta i Stokholma.

U Latinskoj Americi „nijedan grad ne pruža idealne uslove za život, ali nijedan ne spada ni u kategoriju gde postoje izuzetne teškoće", kaže se u istraživanju. U Aziji se najbolje živi u gradovima u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Kini i Tajvanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.