Vandalizam u pravoslavnoj crkvi u Karlovcu

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2015, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandalizam u pravoslavnoj crkvi u Karlovcu

U pravoslavnu crkvu Saborni hram sv. Nikolaja u Karlovcu provaljeno je prethodne noći i učinjena materijalna šteta saopšteno je iz Gornjokarlovačke eparhije.

Kako se navodi u saopštenju, pored toga, ukradeni su sakralni i drugi predmeti i razbacan inventar crkve.

Vandali su obili bočna vrata, potvrdio je novinskoj agenciji Hina karlovački paroh Slaviša Simaković i dodao da su oskvrnuli oltar i bogoslužbene predmete i knjige, deo predmeta ukrali, a ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nisu otuđili razbacali su po podu. "Nema ni delića hrama koji nije pregledan u kojem nije ukraden ili razbacan crkveni inventar, a odneti su svi krstovi i oštećen pribor za krštenje, tako da današnji praznik Sretenja Gospodnjeg nismo mogli proslaviti bogoslužjem", precizirao je karlovački paroh koji se pita da li je reč samo o koristoljublju, ili je neko namerno pokvario proslavu.

Tokom desetak godina, koliko je on paroh u Karlovcu, ovo je samo jedan u nizu izgreda - poslednji je bio krajem prošle godine, kada su po crkvi bili ispisani grafiti "Za dom spremni" i ustaško "U", a pre toga ukradeni su metalni poklopci na šahtama.

"Provalnici nikada nisu uhvaćeni, osim lopova koji je ukrao šahte, pa nadležnima poručujem da je krajnje vreme da se stane na kraj tim nemilim dogadjajima koji narušavaju red i mir, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj nanose veliku štetu u duhovnom smislu", naveo je paroh Simaković i vandalima poručio da je krajnje vreme da sami prekinu s takvim ponašenjem. Policija je obavila uviđaj i potvrdila izgred.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.