Van der Belen: Venecuela se razvija u propalu državu

Izvor: RTS, 25.Jan.2019, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van der Belen: Venecuela se razvija u propalu državu

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je da ne može da oceni da li opozicioni predsednik parlamenta Huan Gvaido predstavlja alternativu predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.
Aleksander van der Belen ukazuje da aktuelne okolnosti ukazuju na to da se Venecuela razvija u "propalu državu".

Austrijski predsednik u razgovoru sa novinarima nije želeo da dalje ocenjuje aktuelni razvoj oko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << borbe za vlast u Venecueli.
Rekao je da ne može da oceni da li opozicioni predsednik parlamenta Huan Gvaido predstavlja alternativu predsedniku Nikolasu Maduru, kom je lider opozicije ponudio amnestiju.
Kada je reč o EU, Van der Belen ističe da će izbori za Evropski parlament odrediti budući kurs Unije.
Istakao je da se radi o tome kojim će se pravcem kretati EU, dodajući da je ujedinjena EU važna za privredu, ali i u sučeljavanju sa velikim silama poput SAD i Rusije, koje nisu zainteresane za jaku Uniju.
Izbori za Evropski parlament, kao i formiranje buduće Evropske komisije daće odgovor da li će se ići u pravcu nacionalizma i zatvaranja, to je slabljenja, ili će se spoznati da je zajednička Evropa jedini mogući odgovor na razvoj u svetu.
"SAD i Rusiji lakše da imaju posla sa malim državama"
Van der Belen je ukazao da pojedini "susedi" preko Atlantika nemaju interes da EU bude snažna.
Prema njegovim rečima, SAD i Rusija žele da imaju posla sa malim zemljama, jer im je tako lakše.
Posebno je, kako je kazao, iritiran američkom administracijom pod predsednikom Donaldom Trampom, koja je dovela do toga da su SAD postale nepredvidive.
Takođe je konstatovao da je Tramp izgubio interes za Zapadnu Evropu, a to prikazuje njegovim pristupom NATO-u. Time, smatra Van der Belen, situacija u Evropi može postati teža.
Na konferenciji pred drugu godišnjicu od polaganja zakletve, Van der Belen je preneo da je tokom protekle dve godine obavio 35 poseta, i da se posebno posvetio budućnosti EU i Evrope.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Belen: Venecuela se razvija u PROPALU DRŽAVU

Izvor: Blic, 26.Jan.2019, 00:37

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ukazuje da aktuelne okolnosti ukazuju na to da se Venecuela razvija u "propalu državu".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.