Uprkos zabrani vehabije se i dalje sahranjuju nelegalno

Izvor: Blic, 26.Dec.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos zabrani vehabije se i dalje sahranjuju nelegalno

Inspekcija Tuzlanskog kantona u BiH od pre dve godine dosledno primenjuje propise o sahranjivanju samo na zvaničnim grobljima, ali vehabije u Gornjoj Maoči, bez obzira na to, svoje preminule sahranjuju na improvizovanom groblju u tom selu.

Mrtvi se, naime, sahranjuju bez ikakvih obeležja na lokaciji za koju nikada nije izdata dozvola za korišćenje u svrhu groblja.

Zabrana pogreba usledila je kada su mimo propisa i obeležja u Gornjoj Maoči sahranjene dve osobe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a prema saznanjima banjalučkog “"Glasa Srpske”" na istom mestu je sahranjeno još sedam pripadnika najveće vehabijske zajednice u BiH.

Policija Brčko distrikta obavestila je prošle godine Tužilaštvo BiH o nelegalnim pogrebima, ali Tužilaštvo nije otvorilo istragu, navodeći da to treba da učine tužilaštva nižih nivoa.

Ovo područje nalazi se u pograničnom pojasu između Tuzlanskog kantona i distrikta Brčko, ali njihova tužilaštva i policija još nisu pokrenuli istragu.

Portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović potvrdio je da se ne vodi istraga u vezi sa nepropisnim sahranama.

“- Tačno je da Gornja Maoča pripada Tuzlanskom kantonu, ali nije sve u tom selu u nadležnosti Tuzlanskog kantona. Stanovnici tog sela sahrane obavljaju u Maoči koja pripada Brčko distriktu” - rekao je Arnautović.

Portparol policije Brčko distrikta Halid Emkić kaže da nema informacije o tome da je bilo šta urađeno u vezi sa ovim problemom.

- “Do četvrtka su neradni dani i ne mogu doći do preciznih informacija. Zna se za nepropisne pogrebe, ali nemam informacija o tome, niti znam da li je policija nešto radial” - rekao je Ekmić.

Portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić tvrdi da je ulazak u selo Gornja Maoča i dalje bezbednosno rizičan.

Nelegalne sahrane u Gornjoj Maoči započele su u vreme kada je šef te vehabijske zajednice bio njen osnivač Nusret Imamović. On je prešao u Gornju Dubnicu, gde je osnovao novu šerijatsku zajednicu, a u Gornjoj Maoči su njegovim putem nastavili Mirsad Omerović, Senad Idić i Samir Ismaili.

List "Glas Srpske" navodi da Imamović i njegovi naslednici nikada nisu ni saslušani zbog nelegalnog sahranjivanja vehabija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.