Uklonjen kip Kristofera Kolumba u San Francisku

Izvor: RTS, 19.Jun.2020, 23:52

Uklonjen kip Kristofera Kolumba u San Francisku

Statuu italijanskog istraživača i moreplovca Kristofera Kolumba uklonile su gradske vlasti San Franciska pošto je u poslednjih nekoliko godina bila na meti vandalskih napada.
Dve tone težak kip, koji je podignut 1957. godine, u četvrtak je uklonjen po nalogu gradskog veća nakon što je poslednjih godina, a i nedavno bio na meti učesnika protesta protiv rasizma, koji smatraju da Kolumbo predstavlja "simbol represije", objavio je San Francisko hronikl.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />


Predstavnica gradskih vlasti Ketrin Stefani nazvala je u svojoj objavi na Tviteru uklanjanje spomenika "potrebnim korakom", navodeći da on predstavlja "bolne temelje" istorije SAD.
"Ropstvo, pokoravanje i osvajanje moramo svi osuditi... kip je predstavljao izmišljenu ''sanitarnu'' verziju naše istorije", rekla je Stefani.
Ona je napisala i da "uklanjanje nije brisanje istorije".
Prošle nedelje je sa statue Kristofera Kolumba u Bostonu skinuta glava, dok je još jedan sličan spomenik bačen u vatru, a potom u jezero u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRISTOFER KOLUMBO UKLONJEN IZ SAN FRANCISKA: Nakon niza godina vandalskih napada, kip sklonjen

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2020, 08:02

Statuu italijanskog istraživača i moreplovca Kristofera Kolumba uklonile su gradske vlasti San Franciska pošto je u poslednjih nekoliko godina bila na meti vandalskih napada...Dve tone težak kip, koji je podignut 1957. godine, u četvrtak je uklonjen po nalogu gradskog veća nakon što je poslednjih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.