Izvor: RTS, 24.Sep.2021, 07:15

Uhapšen bivši katalonski lider Puđdamon

Na Sardiniji je uhapšen bivši lider Katalonije Karles Puđdamon, javili su španski mediji. Da li će ga Italija izručiti Španiji odlučiće sud u Sasariju.
Bivši lider koji je zalagao za nezavisnost Katalonije zadržan je na aerodromu Algero, rekao je njegov advokat, a preneo El Pais.

Pripadnici italijanske granične policije prišli su mu kada je iz Brisela sleteo na Sardiniju, gde je trebalo da prisustvuje raznim događajima – >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između ostalog, sastanku sa čelnicima i ombudsmanom Sardinije.
Kako prenosi Rojters, Puđdamon bi sutra trebalo da se nađe pred sudom u Sasariju, koji će odlučiti da li će biti izručen Španiji.
Advokat bivšeg lidera Katalonije Gonzalo Boje naveo je u tvitu da je Puđdamon sproveden po evropskom nalogu za hapšenje od 14. oktobra 2019, a da je taj nalog, kako kaže, suspendovan uz osudu Evropskog suda pravde.
Španija Puđdamona optužuje za pobunu i traži njegovo izručenje, uz tvrdnje da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godina, koji su španski sudovi ocenili nezakonitim. 
Evropski sud u Luksemburgu je 30. jula podržao odluku Evropskog parlamenta, čiji je Karles Puđdamon bio poslanik, da se njemu i dvojici lidera separatističkog pokreta u Kataloniji oduzme poslanički imunitet.
Odlukom tog suda, Puđdamon i dvojica bivših ministara u katalonskoj vladi Toni Komin i Klara Ponsati mogu biti izručeni Španiji i suočiti se sa optužbama za izazivanje pobune.
Katalonski lider je četiri godine proveo u azilu u Briselu.
Povodom hapšenja u Italiji, iz kabineta španskog premijera Pedra Sančeza saopšteno je da se Puđdamon mora suočiti sa pravdom u Španiji, kao i svaki drugi građanin.
U međuvremenu, njegove pristalice su se okupile ispred italijanskog konzulata u Barseloni, tražeći od Italije da ne izručuje Puđdamona. Okupljeni iznose nezadovoljstvo zbog hapšenja, ali i parole za nezavisnost Katalonije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija, Katalonija i EU: Katalonski separatista Karles Puđdemon uhapšen u Italiji, preti mu izručenje

Izvor: Danas, 24.Sep.2021

ReutersBivši predsednik Katalonije živi u egzilu u Belgiji Lider katalonskih separatista Karles Puđdemon uhapšen je na Sardiniji po španskoj poternici. Španija ga je optužila za pobunu, tereteći ga da je pomogao u organizovanju nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Puđdemon, bivši...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.