Izvor: RTS, 11.Feb.2022, 00:26

Ugašena svetla na italijanskim spomenicima u znak protesta zbog poskupljenja struje

Zamak Sforcesko u Milanu, Mole Antonelijana u Torinu i Maskio Anđoino u Napulju su bili u mraku u znak protesta protiv poskupljenja struje.
Tri hiljade italijanskih opština ugasilo je u 20 časova svetla na zgradama simbolima tih gradova ne bi li na taj način privukli pažnju italijanske vlade na visoke cene struje koje imaju veliki uticaj na račune i građana i gradskih administracija.

Gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi izjavio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se poskupljenje osetilo još prošle godine tako da postoji izuzetno velika zabrinutost za 2022.
U znak protesta i u nameri da na taj način skrenu pažnju vladi na čelu sa premijerom Mariom Dragijem, ugašena su, između ostalog i svetla na Zamku Sforcesko u Milanu, na Mole Antonelijana u Torinu i na Maskio Anđoino u Napulju.
Struja je u Italiji poskupela za 55 odsto, a plin za 41,8 odsto što je dovelo do toga da gradonačelnici mnogih italijanskih gradova odluče da ugase svetla na istaknutim spomenicima, bolnicama, domovima zdravlja i javnim ustanovama.
Italijanski premijer Dragi najavio je da će uskoro biti usvojen dekret koji će predvideti izdvajanje od pet do sedam milijardi evra ne bi li se smanjili računi za struju i plin koji ovih dana zabrinjavaju Italijane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.