Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2017, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udar na Plenkovića ako ukloni "Za dom spremni" u Jasenovcu?

Sporna jasenovačka ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", sve ozbiljnije utiče na stabilnost vlade Andreja Plenkovića. Tenzije najavljuju burnu političku jesen jer se otvorio ideološki front. Premijer Plenković traži zakonski okvir za uklanjanje sporne ploče, dok drugi čovek HDZ-a, Milijan Brkić, tvrdi da je ploča postavljena zakonito.

Izvor: N1info

Sprema li HDZ-ova desnica udar na šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića zbog namere da ukloni >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ploču sa natpisom "Za dom spremni" iz Jasenovca?

Dvojica čelnih ljudi HDZ-a - predsednik i zamenik predsednika navodni sukob o kojem izveštava hrvatski nedeljnik Nacional danas nisu želeli da komentarišu pred kamerama.

Nakon sastanka s mlekarima u Vladi, premijer Plenković nije izašao pred novinare. Pred kamere neće ni Milijan Brkić, koji je za današnji Večernji list izjavio: "Činjenica je da je ploča postavljena zakonito, a ne na silu i da je na njoj ratni grb legalnog stroja iz Domovinskog rata koji u svom ratnom putu nema ni najmanje mrlje... Hrvatski branitelji iz HOS-a imaju veze s ustaštvom koliko i neki, koji su poslednjih dana vrlo glasni, imaju veze s hrvatstvom. Ti nikada nisu želeli Hrvatsku..."

U još jednoj pisanoj izjavi medijima Brkić je danas naknadno objasnio da ni on ni HDZ ne relativizuju simbole nijednog totalitarnog režima, ali da se protivi onima koji "u dnevno političke svrhe" koriste ploče.

Na Brkićeve poruke reagovali su koalicioni partneri iz redova nacionalnih manjina.

"Onda se zapravo stvara mišljenje da smo svi neprijatelji Hrvatske. Ja ne mislim tako, ja misim da niko nije neprijatelj Hrvatske, imamo samo različita mišljenja“, tvrdi Furio Radin, potpredsednik Sabora, iz redova italijanske manjine.

Iz SDP-a upućene su kritike vladajućima što ploču već nisu rešili. Posebno licemernima smatraju poruke iz redova nacionalnih manjina jer, kako tvrde, oni su davno mogli da utiču na razvoj događaja da im je uklanjanje ploče zaista bilo važno.

"To se moglo rešiti istog trena kad je imenovan Furio Radin za potpredsednika sabora i pokazati da imaju 8 ruku, ne glasati za nove ministre i verujte mi - ploča bi već odavno bila skinuta“, rekao je Gordan Maras, hrvatski poslanik iz redova SDP-a.

Ministar koji mora naći rešenje da se premijer izvuče iz situacije u koju su ga smestili "partneri" iz koalicije i stranke - takvo rešenje još nema.

Još jednom hrvatsku političku scenu trese sukob decenijama star, dok u pozadini tih sukoba čekaju pravi i zajednički problemi unuka i ustaša i partizana.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ploča u Jasenovcu načela raskol u HDZ-u

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2017

Sporna jasenovačka ploča sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, ipak sve ozbiljnije utiče na stabilnost vlade Andreja Plenkovića. Tenzije najavljuju burnu političku jesen jer se otvorio ideološki front. Premijer Plenković traži zakonit okvir za uklanjanje ploče, dok drugi čovek HDZ-a...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.