UN pozvale kiparske partije da načine kompromise ka ujedinjenju ostrva

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2018, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN pozvale kiparske partije da načine kompromise ka ujedinjenju ostrva

Savet bezbednosti UN pozvao je danas rivalske partije na Kipru da "pokažu političku volju i odgovornost i načine neophodne kompromise" kako bi došlo do ujedinjenja tog podeljenog mediteranskog ostrva.

Posle zatvorenog sastanka na kojem je šefica mirovne misije UN na Kipru Elizabet Spehar podnela izveštaj, SB je naveo da stranke treba da sarađuju s UN i "što pre iskoriste ostvaren napredak ka federativnom rešenju kiparskog pitanja", navodi Asošiejted pres.

Članice >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << SB pozdravile su imenovanje bivše zamenice minstra za unutrašnju bezbednost SAD Džejn Hol Lut na mesto savetnika generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za pitanje Kipra.

Pregovori lidera kiparskih Grka i Turaka o ujedinjenju zemlje propali su pre godinu dana. UN navode da će Lut obaviti razgovore sa svim partijama da vidi ima li uslova za obnovu mirovnih pregovora.

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podeljen na severni i južni deo takozvanom "Zelenom linijom" koju su UN postavile 1964. godine uz vojne mere.

Turska je 1974. godine zauzela severni deo Kipra, gde je postavila 35.000 vojnika, posle puča koji su izvele pristalice ujedinjenja Kipra sa Grčkom. Vlada Kipra od tada kontroliše samo južni deo ostrva na kojem žive kiparski Grci. Takozvanu "Tursku Republiku Severni Kipar" priznaje samo Ankara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.