UN osudile nedostatak volje vlasti Mjanmara u rasvetljavanju zločina

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2018, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN osudile nedostatak volje vlasti Mjanmara u rasvetljavanju zločina

UN osudile su nedostatak volje vlasti Mjanmara da rasvetle navode o genocidu nad muslimanskom manjinom naglašavajući potrebu da međunarodni sud vodi istragu i suđenje generalima za koje se sumnja da su počinile zločine.

"Ograničene i nedovoljne mere koje je preduzela vlada Mjanmara pokazuju nedostatak volje i kapaciteta za sprovođenje verodostojne, brze i nezavisne istrage", izjavila se specijalni izveslac UN za Mjanmar Janghi Li i dodala da su vlasti "pristrasne".

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />Oko 700.000 Rohindža izbeglo je u susedni Bangladeš od prošle godine, bežeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN.

"Situacija u Mjanmaru, gde su počinjeni genocid, ratni i zločini protiv čovečnosti, zahteva pažnju Međunarodnog krivičnog suda ili nekog drugog mehanizma međunarodnog pravosuđa", dodala je Lijeva.

Istražitelji UN su u septembru ocenili da je stepen brutalnosti vojske Mjanmara prema Rohindžama u toj zemlji "teško zamisliv".

U izveštaju predstavljenim pred Savetom UN za ljudska prava, vojska Mjanmara se teško optužuje i traži se da se šestorici vojnih zvaničnika sudi za genocid.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

UN osudile vlasti Mjanmara zbog nerasvetljavanja zločina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2018

Ujedinjene nacije (UN) su osudile nedostatak volje vlasti Mjanmara da rasvetle navode o genocidu nad muslimanskom manjinom naglašavajući potrebu da međunarodni sud vodi istragu i sudjenje generalima za koje se sumnja da su počinile zločine. "Ograničene i nedovoljne mere koje je preduzela vlada...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.