Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2020, 13:26

UN apelovale na Izrael da oslobodi palestinske maloletnike iz zatvora zbog pandemije

Grupa zvaničnika iz UN pozvala je danas na oslobađanje palestinske dece zatočene u izraelskim zatvorima zbog pandemije koronavirusa.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem je navela da su po podacima zatvorske službe Izraela u izraelskim zatvorima krajem marta bila 194 palestinska maloletnika, a da velikoj većini suđenje nije ni počelo.

Drugi detalji nisu objavljeni i nije pomenuto za šta su preostali palestinski maloletnici osuđeni.

Današnje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saopštenje su potpisali Džejmi Mekgoldrik koji kooridiniše humanitarnu pomoć Palestincima, Ženevjev Butin, specijalna predstavnica UNICEF-a i Džejms Hinan, predsedavajući Kancelarije za ljudska prava UN na Zapadnoj obali.

"Prava dece na zaštitu, bezbednost i dobrobit moraju se poštovati sve vreme. U normalnim vremenima hapšenje ili pritvaranje deteta trebalo bi da bude krajnja mera i da traje najkraće moguće", navedeno je u saopštenju u kome se ističe da bi za vreme pandemije države trebalo da posvećuju povećanu pažnju potrebama za zaštitu dece i pravima dece i da bi njihov interes trebalo da bude primaran za sve akcije koju vlade preduzimaju.

Zvaničnici UN su takođe izrazili zabrinutost da mere fizičkog distanciranja, zatvoreni sudovi za slučajeve koji nisu urgentni i zabrana poseta mogu da izazovu psihološke teškoće kod dece u zatvoru.

Oni su konstatovali da su od početka krize nastale zbog zaraze novim virusom pravni postupci zaustavljeni, skoro sve posete zatvorima otkazane i da deca ne mogu da se sastanu ni sa članovima svoje porodice, ni sa svojim advokatima.

Deca koja čekaju suđenje mogla bi biti pod dodatnim pritiskom da priznaju krivicu kako bi pre bila puštena.

Uz to već dugo postoji zabrinutost da bi zaraza mogla izbiti u zatvorima.

U martu je Vlada Izraela dopustila da se 500 zatvorenika pusti u kućni zatvor, uglavnom onih koji služe poslednje mesece zatvorske kazne.

Oni su pušteni kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze u zatvorima.

Više od 5.000 Palestinaca je trenutno u izraelskim zatvorima.

Svaki zatvorenik dobio je dve maske za višekratnu upotrebu i novi zatvorenici idu u izolaciju na dve nedelje.

Međunarodni komitet Crvenog krsta apelovao je da se oslobode bolesni i stariji od 65 godina.

U Izraelu je 16.942 ljudi testirano pozitivno na koronavirus, a 254 je preminulo.

Na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu virus je oktriven kod 547 osoba, a dve su preminule.

U pojasu Gaze potvrđena je zaraza kod 20 Palestinaca, do kojih se 14 oporavilo, preneli su izraelski mediji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.