UN: Ugrožena kulturna baština zbog klimatskih promena

Izvor: Blic, Beta, 09.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Ugrožena kulturna baština zbog klimatskih promena

Umetnička baština u tropskim zemljama ugrožena je zbog klimatskih promena koje će ubrzati propadanje umetničkih dela, saopštili su stručnjaci UN.



"Svet umetničkih dela je napravljen od materijala koje vole bube", rekao je Hoze-Luis Ramires, šef programa Univerziteta UN o biotehnologiji za Latinsku Ameriku i Karibe. Ramires je rekao za Rojters da klimatske promene predstavljaju pretnju jer će podstaći širenje gljivica i insekata u mnogim regionima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Većina umetničkih dela u svetu napravljeni su od platna, drveta, papira i kože - materijala koji su, kada su izloženi dugotrajnoj toploti i vlazi, pogodni za razvoj plesni, mirkoorganizme i insekte koji izazivaju propadanje i raspadanje, navodi se u saopštenju.

Mnogi muzeji, posebno u tropskim zemljama, nemaju klimatske uređaje kako bi zaštitili kolekcije slika, skulptura i drugih umetničkih dela, dok su promene u vlažnosti i temperaturi izvesne, rekao je Ramires.

Panel UN za klimu saopštio je da klimatske promene, koje izaziva čovek korišćenjem fosilnih goriva, dovesti do novih toplotnih talasa i promena u monsunskim kišama, sušama i poplavama.

Šef programa Venecuele za zaštitu kulturne baštine Alvaro Gonsales rekao je da zabrinjava i to što vlasti ne odvajaju dovoljna sredstva za kulturu zbog ekonomske krize u svetu.

U Karakasu, prestonici Venecuele, danas počinje višednevni sastanak stručnjaka o zaštiti kulturne baštine. Na sastanku će biti razmotreni načini za zaštitu umetničkih dela, uključujući upotrebu mikroorganizama za uklanjanje gljivica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.