UK i UN domaćini međunarodne konferencije za pomoć Avganistanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 15:05

UK i UN domaćini međunarodne konferencije za pomoć Avganistanu

Britanija je saopštila da će zajedno sa Ujedinjenim nacijama biti sledećeg meseca domaćin međunarodne konferencije o pomoći za ublažavanje humanitarne krize u Avganistanu, gde su siromaštvo i glad eskalirali otkako su talibani preuzeli vlast prošle godine.

Virtuelna konferencija ima za cilj da pomogne UN da prikupe 4,4 milijarde dolara pomoći za Avganistan, što je najveći iznos koji je ta međunarodna organizacija ikada zatražila za jednu zemlju, izveštava Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Najveći deo strane pomoći toj zemlji je obustavljen nakon što su talibani prošlog leta svrgnuli vladu koju je podržavao Zapad.

Prema procena UN, 98 odsto Avganistanaca nema dovoljno hrane, a bolnice i škole nemaju sredstva za plate zaposlenih.

„Razmere potreba su bez presedana, a posledice nereagovanja će biti razorne. Velika Britanija je odlučna da predvodi ovu globalnu akciju. Okupićemo međunarodne saveznike kako bismo prikupili vitalnu pomoć za obezbeđenje hrane, smeštaja i zdravstvenih usluga, za zaštitu žena i devojčica i podršku stabilnosti u regionu“, navela britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras u saopštenju.

Gubitak inostrane pomoći, teška suša i valutna kriza doveli su zajedno ekonomiju Avganistana na ivicu kolapsa, uz ubrzani rast cena hrane koji je uzrokovao glad širom zemlje.

Donatorska konferencija dolazi u trenutku kada međunarodna zajednica nastavlja da traži načine da pomogne Avganistanu, a da pritom od te pomoći ne profitiraju talibanske vlasti.

Tokom svoje prethodne vladavine Avganistanom, od 1996. do 2001. godine, talibani su zabranili ženama da izlaze iz kuća bez muškog srodnika, morale su da prekrivaju celo lice i glavu, a devojčicama nije bilo dozvoljeno da se školuju.

Talibani su nakon preuzimanja vlasti prošle godine obećali da će formirati inkluzivniju vladu, ali su, nasuprot tome, do zapadnnih vlada stigle tvrdnje o pogubljenjima po kratkom postupku i o smanjenju prava žena, navodi britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.