UDARILO: Ciklon bomba odnosi živote u SAD

Izvor: Mondo, 04.Jan.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDARILO: Ciklon bomba odnosi živote u SAD

Veliko snežno nevreme, nazvano "ciklon bombom" udarilo je SAD i počelo da odnosi živote. Na američkom severoistoku već ima najmanje 17 mrtvih. Očekuju se temperature slične onima na Marsu, objavio je CNN.

Foto: AP Photo/Matt Rourke

Najmanje 17 osoba u SAD preminulo je ove nedelje u nesrećnim slučajevima vezanim za hladnoću od Teksasa do Nove Engleske.

U gradu Njujorku temperatura je ispod nule još od Božića.

Sneg je pokrio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << čak i Floridu, prvi put posle skoro tri decenije, a od Mejna pa do Floride u svakoj državi na Istočnoj obali izdato je barem jedno meteorološko upozorenje na zimsku oluju ili vejavicu.

Pod snegom i ledom našli su se i južni gradovi kao što su Savana i Čarlston u Južnoj Karolini, za koje je to prilično neuobičajena pojava.

Više od 3.000 letova otkazano je danas nakon što je sneg prekrio delove država Njujork i Nova Engleska, kao i istočnu Kanadu.

U Bostonu se očekuje 45 centimetara snega, a u Njujorku 30 centimetara.

Vanredno stanje u Njujorku

"Situacija nastavlja da se pogoršava", rekao je večeras guverner države Njujork, Endru Kuomo, nakon što je proglasio vanredno stanje. Kuomo je istakao da je skoro nemoguće očistiti ulice kada postoje takvi naleti vetra. "Čim očistite sneg vetar bukvalno samo ponovo vrati sneg", rekao je guverner. On je dodao da automobili koji su blokiranu na putevima skoro da postaju pitanja života i smrti jer spasilačke snage ne mogu da stignu do svih vozača.

Oluja poznata kao "ciklon bomba" nastaviće da pogađa istočni deo SAD. Blizu 60 miliona ljudi je na putu oluje, a upozorenja za vremenske prilike su od Mejna do Džordžije.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je večeras da se očekuju nove snežne padavine, kao i pojačana oluja i mećava u priobalnim regionima Nove Engleske.

Očekuju se vetrovi brzine od 95 kilometara na čas duž severoistočne američke obale.

HLADNIJE OD MARSA

Do kraja nedelje, prenose mediji, delovi severoistoka biće hladniji od Marsa, gde je prosečna temperatura između minus 55 i minus 60 stepeni Celzijusa.

Ekstremni vremenski uslovi već su doneli sneg na Floridu, prvi put posle 30 godina.

Gravity waves propagating outward from deep convection associated with a #BombCyclone off the Carolina coast. @NOAA#GOES16 infrared imagery. pic.twitter.com/sxPfIih8OT

— NASA SPoRT (@NASA_SPoRT) January 4, 2018

Guverneri Floride, Džordžije, Severne Karoline i Virdžinije proglasili du vanredno stanje i upozorili stanovnike da ne izlaze iz domova.

Foto: AP Photo/Julio Cortez

Naučnici: LEDENO DOBA u bliskoj budućnosti

Meteorološki zavod objavio je upozorenja na oluju od Virdžinije do Mejna, najavljujući i oko 30 centimetara snega u okolini Bostona, dok se na celom području istočne obale očekuje do 1,2 metara snega.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.