Krizni štab: Obavezne maske u prevozu, preporučene u zatvorenom

Izvor: VOA, 23.Jun.2020, 12:04

Krizni štab: Obavezne maske u prevozu, preporučene u zatvorenom

Krizni štab Vlade Srbije razmatrao je aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji i odlučio da je od danas obavezno nošenje maski u gradskom i međugradskom prevozu, te da putnici koji ih ne budu imali neće moći da uđu u prevoz. Kako se navodi u saopštenju Vlade, maske ne moraju biti hiruške ni medicinske, mogu biti i pamučne.  Krizni štab je preporučio da se u ostalim zatvorenim prostorijama nose maske, posebno u bankama, poštama, tržnim centrima.  Kako se navodi, Krizni štab će u narednim danima nastaviti da razmatra situaciju. Prema novim podacima, u Srbiji je broj zaraženih premašio 13 hiljada, pošto su u protekla 24 sata registrovana još 102 nova slučaja zaraze. Jedna osoba je preminula, pa je ukupan broj žrtava povećan na 263. Broj aktivnih slučajeva je povećan na 775, a 19 pacijenata je na respiratoru. Istraživanje BIRN-a, međutim, pokatzalo je da je broj umrlih i zaraženih daleko veći nego što se saopštavalo. Niko od zvaničnika nije potvrdio ni demantovao ovakve navode. "Stezanje obruča oko virusa" Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković ocenio je za RTS da je situacija sa epidemijom koronavirusa zabrinjavajuća i da treba malo "stegnuti obruč" da ne bi došlo do širenja. On je kazao da se mora sprečavati razbuktavanje epidemije u široj populaciji, a kao važan korak ka tome naveo nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, prenosi Fonet. Janković je komentarisao i veliki broj gledalaca na utakmicama i turnirima, i rekao da je Krizni štab preporučio da svako drugo sedište na tribinama bude prazno, ali da nije bilo sankcija ako se to ne poštuje, pa je sve bilo na organizatorima. U Srbiji je odigran teniski turnir, kao i derbi između Partizana i Crvene Zvezde. Košarkaški savez Srbije je odlučio da otkaže trening kamp od 25. juna od 5. jula na Kopaoniku.  I epidemiolog Predrag Kon je ranije na svom Fejsbuk profilu upozorio da je vraćanje nekih mera moguće, iako je isključio ponovno uvođenje vanrednog stanja.   

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"BLIŽIMO SE BROJU 100 ZARAŽENIH DNEVNO, TO TREBA DA BRINE" Dr Janković: Očekivali smo kraj epidemije, a onda se desilo ovo, svi se pitaju KAKO

Izvor: Blic, 23.Jun.2020

Imunolog i član Kriznog štaba, doktor Srđa Janković, kaže da to što se održava broj novoobolelih iz dana u dan pokazuje da je korona virus i dalje tu i da bi trebalo malo stegnuti obruč oko virusa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.