U napadu bombaša samoubice više od 20 mrtvih policajaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U napadu bombaša samoubice više od 20 mrtvih policajaca

BAGDAD -

Najmanje 21 irački policajac je ubijen, a 75 ih je ranjeno u napadu bombaša samoubice u automobilu na policijsku stanicu u Hili, na jugu Iraka.

To je najsmrtonosniji napad u Iraku u poslednjih mesec dana, navela je Agencija Frans pres.

Bombaš samoubica u automobilu aktivirao je eksploziv na ulazu u policijski kompleks u Hili, 100 kilometara južno od Bagdada, u trenutku promene smene, kada je ispred zgrade bio veliki broj policajaca.

Eksplozija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je znatno oštetila fasadu glavne zgrade i okolne kuće i prodavnice, a na mestu gde se nalazilo vozilo ostao je krater dubine dva metra.

Šef hirurgije u bolnici u Hili izjavio je da je u napadu ubijen 21 čovek, a ranjeno 75 ljudi, od kojih je 30 u kritičnom stanju.

Među poginulima su kapetan policije i jedan oficir, dok su ranjena još tri oficira.

Zasad nijedna ekstremistička grupa nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

Iračke snage bezbednosti su u pripravnosti zbog opasnosti od odmazde pošto su američki specijalci proteklog vikenda u Pakistanu ubili Osamu bin Ladena, vođu terorističke organizacije Al kaida.

Irak je bojno polje islamskih ekstremista otkad je 2003. godine u međunarodnoj invaziji koju su predvodile SAD svrgnut Sadam Husein.

Mada je nivo nasilja u Iraku znatno smanjen u poslednje četiri godine, napadi su i dalje skoro svakodnevni.

U prethodnom najsmrtonosnijem napadu u Iraku, 29. marta u Tikritu, 58 ljudi je poginulo kada su pripadnici Al kaide, među kojima bombaši samoubice, upali u zgradu provincijskog saveta.

U Hili, nastanjenoj pretežno šiitima, u maju prošle godine je izveden jedan od najsmrtonosnijih napada, kada su dva bombaša samoubice u automobilima digli sebe u vazduh ispred kapije tekstilne fabrike i ubili 50 ljudi.

U toj zemlji je stacionirano oko 45.000 američkih vojnika, koji bi trebalo da se povuku do kraja godine, u skladu sa sporazumom Bagdada i Vašingtona o bezbednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više od 20 mrtvih u napadu bombaša samoubice

Izvor: SrbijaNet.rs, 05.Maj.2011

Najmanje 21 irački policajac je ubijen, a 75 ih je ranjeno u napadu bombaša samoubice u automobilu na policijsku stanicu u Hili, na jugu Iraka. To je najsmrtonosniji napad u Iraku u poslednjih mesec dana, navela je Agencija Frans pres.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.