Izvor: Blic, 28.Avg.2017, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu protest inicijateve "Antifašizam je moj izbor"

Uoči sednice Skupštine Grada Zagreba, na kojoj će se glasati o promeni imena Trga maršala Tita, inicijativa "Antifašizam je moj izbor" organizovala je protest na Trgu žrtava fašizma, kojem je prisustvovao i bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a osim zastava Radničkog fronta, zavijorila se i ona s crvenom petokrakom umesto šahovnice.

- Danas sam ovde jer se protivim trgovačkom sporazumu koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao s krajnjom desnicom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ovde sam jer mi građani moramo zaustaviti relativizaciju fašističkih zločina. Naš antifašizam je pitanje slobode i jednakosti. Ovde sam jer ne želim živeti u zemlji gde Vlada i premer mesecima tolerišu fašističke simbole, i to na mestu najvećeg pijeteta, u Jasenovcu. Ovde sam jer je Hrvatska sekularna država, ma što god biskupi mislili o tome - rekla je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

Glumica Anja Matković na skupu je pročitala odlomak iz "Jame" Ivana Gorana Kovačića, a učesnici protesta su skandirali "Tito", "Mi smo Titovi, Tito je naš", "Tito je zakon", a gradonačelnika Bandića su izviždali.

- U Titovom režimu školovanje je bilo potpuno besplatno. Danas roditelji svojoj deci moraju plaćati sve. U tom istom "strašnom totalitarnom režimu" imali smo i besplatnu zdravstvenu zaštitu, a žene su imale istu platu kao muškarci... Danas više nemamo ništa, osim povratka u srednji vek - rekla je psiholog i književnica Mirjana Krizmanić.

"Zagreb je nepokoreni grad, a takav će i ostati uprkos pokušajima revizije prošlosti ekstremne desnice koja uz podrđku aktuelnog gradonačelnika nastoji izbrisati antifašističko nasleđe promenama imena ulica i trgova umesto da se bavi stvarnim problemima građana i građanki Zagreba. Vreme je da još jednom glasno kažemo da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali i da je antifašizam vrednost koja ne treba biti propisana već življena, tekst je najave protesta. Dok se suočavamo sa sve većom nezaposlenosti, siromaštvom i iseljavanjem mladih, treba nametnuti bitne teme za ovo društvo, ali se i odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti, 'alternativnim činjenicama' i veličanju ustaštva", objavili su organizatori protesta na Fejsbuku.

U kulturnom programu, pevao je i zagrebački kantautor Miki Solus i to pesmu "Za dom spremni nismo", prenosi "Jutarnji list".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.