U Šangaju svečano otvorena Svetska izložba Ekspo 2010.

Izvor: Blic, 30.Apr.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Šangaju svečano otvorena Svetska izložba Ekspo 2010.

U Šangaju, trgovačkom centru Kine, danas je svečano otvorena svetska izložba Ekspo 2010 (Expo) uz spektakularni vatromet i lasersko osvetljenje koji su podsetili na otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu pre dve godine.

Listu visokih zvanica koje su prisustvovale svečanom otvaranju, predvodio je kineski predsednik Hu Đintao.

U pozdravnom govoru na večeri za svetske zvaničnike, pozvane da prisustvuju otvaranju, kineski predsednik rekao je da je siguran da će svet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << videti "uspešnu, sjajnu i nezaboravnu Svetsku izložbu Ekspo".

Srbija na EXPO 2010

Svečanom otvaranju izložbe će prisustvovati i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Na izložbi će uz još 191 državu, na posebnom paviljonu biti predstavljena i Srbija.

Očekuje se da tokom šest meseci paviljone Ekspa 2010, koji će od sutra biti otvoreni zajavnost, posetiti 70 miliona ljudi, a na izložbi učestvuje 189 zemalja i 57 međunarodnih organizacija.

Otvaranju su prisustvovali i francuski predsednik Nikola Sarkozi, južnokorejski Li Mjun Bak, kao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Među učesnicima ceremonije otvaranja bili su glumac Džeki Čen, pijanista Lang Lang i operska zvezda Andrea Bočeli, a najavljeno je i učešće još 2.300 izvođača.

Cilj svetskih izložbi, koje se održavaju svake godine od sredine 19. veka, jeste da pokažu tehnička postignuća čoveka.

Kina je prvi put domaćin izložbe za koju je potrošila više od 58 milijardi dolara. Za Olimpijske igre u Pekingu potrošene su 42 milijarde dolara.

Ceremonija otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Ceremonija otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Ceremonija otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Ceremonija otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Predsednici i prve dame Kine i Francuske Hju Đintao, Nikola Sarkozi, Liu Jongćing i Karla Bruni Sarkozi na ceremoniji otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Tenor Andrea Bočeli na ceremoniji otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Glumac Džeki Čen na ceremoniji otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Ceremonija otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Ceremonija otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Ceremonija otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Srpski paviljon na ceremoniji otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

Britanski paviljon na ceremoniji otvaranja svetske izložbe EXPO 2010.

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_356]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.