Izvor: RTS, 22.Okt.2020, 19:11

U Poljskoj zabranjen abortus, osim u tri slučaja

Poljski ustavni sud je odlučio da je abortus zbog anomalija fetusa neustavan. Na taj način je zabranjen najčešći razlg za prekid trudnoće u Poljskoj.
Pošto odluka stupi na snagu, abortus u Poljskoj će biti dozvoljen samo u slučaju silovanja, incesta ili pretnje po zdravlje i život majke. Svi ti razlozi su bili uzroci samo dva odsto abortusa u prethodnim godinama.
"Zakonske odredbe u polju prava na život nerođenog deteta koje ga čine zavisnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od njegovog zdravlja su nekonzistentne sa ustavom", rekla je predsednica Ustavnog suda.
Na odluku su reagovale grupe za zaštitu ženskih prava.
"Ostvario se najgori mogući scenario. Presuda će uništiti živote mnogih žena i porodica", rekla je advokatica Kamila Ferenc.
Dodala je da će se naročito siromašniji ljudi prisiljavati da dete dođe na svet protiv njihove volje.
Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović rekla je da je danas "tužan dan za ženska prava". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žene, ljudska prava i Poljska: Abortu od sada skoro potpuno zabranjen

Izvor: Danas, 22.Okt.2020

Reuters Vrhovni sud u Poljskoj presudio je da su abortusi u gotovo svim slučajevima protivustavni, čak i onda kada fetus ima određene deformitete. Kada odluka stupi na snagu, prekid trudnoće biće dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta i kada ugrožava zdravlje majke. Poljski zakoni i pre...

Nastavak na Danas...

Poljska gotovo u potpunosti zabranila abortus

Izvor: Beta, 22.Okt.2020

Ustavni sud Poljske odlučio je danas da je abortus zbog defekta fetusa neustavan, čime je zabranio najčešći od nekoliko zakonskih osnova za okončanje trudnoće u toj dominantno katoličkoj zemlji.Kada presuda stupi na snagu, abortus će u Poljskoj biti dozvoljen jedino u slučaju silovanja, incesta...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.