U Pacifiku rastu tenzije između SAD i Kine

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 09:43

U Pacifiku rastu tenzije između SAD i Kine

Nakon što je američka vojska prvi put posle više godina rasporedila nosače aviona u Tihom okeanu, usledila je reakcija Kine, čiji su državni mediji istakli da Peking neće odustati od odbrane svojih interesa u regionu, piše Si-En-En.
Prema saopštenju američke mornarice, nosači aviona "Ronald Regan" i "Teodor Ruzvelt" patroliraju zapadnim Pacifikom, dok je plovilo "Nimic" na istoku.

Svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od tih brodova nosi više od 60 aviona, što je naveće prisustvo američkih nosača u Tihom okeanu posle 2017. godine, kada su tenzije sa Severnom Korejom oko nuklearnog programa te zemlje bile na vrhuncu.
Kineski Global tajms ističe da američki nosači aviona mogu da predstavljaju pretnju u spornom Južnom kneskom moru.
"Nagomilavajući nosače aviona, SAD žele da pokažu celom regionu, pa čak i svetu, da su i dalje namoćnija pomorska sila jer mogu da uđu u Južno kinesko more i prete kineskim trupama na ostrvima Siša i Nanša", rekao je za taj list pomorski stručnjak Li Đe.
Dodaje da ta plovila prolazeći i kroz okolne vode, pokazuju da SAD mogu da sprovode svoju "hegemonističku politiku".
U izveštaju se ističe da Peking može da u znak odgovora izvede vojne vežbe kako bi pokazala svoju vatrenu moć i upozorava da Kina poseduje oružje kao što su balističke rakete namenjene uništavanju nosača aviona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DEMONSTRACIJA SILE: SAD gomilaju nosače aviona u Južno kineskom moru, PEKING PRETI RAKETAMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020

Svaki od tih brodova nosi više od 60 aviona..Nakon što je američka vojska prvi put posle više godina rasporedila nosače aviona u Tihom okeanu, usledila je reakcija Kine, čiji su državni mediji istakli da Peking neće odustati od odbrane svojih interesa u regionu, piše CNN...Prema saopštenju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.