Izlaznost na referendumu u Makedoniji do devet sati 2,45 odsto

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2018, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlaznost na referendumu u Makedoniji do devet sati 2,45 odsto

U Makedoniji je jutros u 7.00 počeo referendum na kojem gradjani odlučuju da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije. Izlaznost na referendumu u Makedoniji do 9.00 je bila 2,45 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Taj podatak o izlaznosti dobijen je na osnovu obradjenih informacija sa 71 odsto glasačkih mesta, rekla je portparolka te komisije Ljupka Gugučevska je na prvoj današnjoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za novinare.

Ona je rekla da su sva biračka mesta otvorena na vreme, da glasanje teče mirno i da nisu registrovane nepravilnosti.

Do sada su u DIK podnesena tri prigovora za zaštitu biračkog prava i svi su proglašeni za neosnovane, rekla je Gugučevska.

U Makedoniji je jutros u 7.00 počeo referendum na kojem gradjani odlučuju da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Makedonci se o pitanju "da li ste članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavaju na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i Gradu Skoplju, koja će biti otvorena do 19.00.

Policija u Skoplju privela mladića koji je ometao referedumsko izjašnjavanje

Makedonska policija privela je danas mladića koji je ometao referedunsko glasanje na glasačkom mestu u skopskom naselju Novo lisiče.Policija je potvrdila da je 22-godišnji K. Ž. iz Skoplja na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Lazo Angelovski“ vredjao gradjane koji došli da glasaju i fizički napao polajca.

On je priveden u policijsku stanicu u opštini Aerodrom, kojoj pripada naselje Novo lisiče.

Šekerinska: Očekujem da gradjani snažno pokažu da su za NATO i EU

Vicepremijerka Makedonije i ministarka odbrane Radmila Šekerinska izjavila je danas da očekuje da će na referendumu većina gradjana snažno pokazati da je za to da Makedonija postane članica NATO i EU.

"Sa tom snažnom podrškom zaista možemo da napravimo čudo", rekla je ona, nakon što je glasala na referedumu u srednjoj školi "Georgi Dimitrov" u Skoplju.

Šekerinska je navela da očekuje da referendum o imenu "bude kao što je današnji dan, pun vere, nade i ljubavi, pun vere da Makedonija može da bude bolja država".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zaev: Građani poručili da se prihvata Dogovor sa Grčkom

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2018

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je večeras da su građani na referendumu poručili da treba da se prihvati Dogovor sa Grčkom i da zemlja postane članica EU i NATO...Na konferenciji za novinare on je pozvao sve poslanike u makedonskom parlamentu, bez obzira kojoj stranci pripadaju,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.