U Kikindi manje brakova, a više rođenih beba nego lane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2019, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kikindi manje brakova, a više rođenih beba nego lane

U Kikindi je u prošloj godini sklopljeno 266 brakova, nešto manje nego 2017. godine. Kikinđani veruju u brak kao instituciju koju treba čuvati i negovati, a u prilog tome ide i podatak da građani Kikinde sve češće stupaju u brak sa stranim državljankama iz Poljske, Francuske, Engleske i Bosne i Hercegovine.

Brak je po svemu sudeći institucija koju treba poštovati jer iz njega potiče sve što je lepo, odnosno ljubav, vera, nada, poštovanje, kao vaspitanje. Tako bar misle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kikinđani koji veruju u brak kao krunu zajedničkog života.

U poslednje vreme sve je popularnije sklapanje brakova sa strankinjama, pa je tako šestoro Kikinđana na ludi kamen stalo sa nevestom iz Engleske, Francuske, Poljske, Bosne i Hercegovine. Samo u protekloj godini u Kikindi je sklopljeno 266 brakova, 25 manje nego 2017. godine, ali i dalje u okvirima višegodišnjeg proseka.

''U odnosu na prethodnu 2017. godinu imamo 25 brakova manje, ali nije ispod višegodišnjeg proseka. Najviše brakova sklopljeno je 2015. godine, odnosno 316'', kaže Andrea Radič, matičar Grada Kikinde.

Vremena su se promenila, pa tako i propisi. Na osnovu novog zakona, građani više nemaju prava da budu obavešteni o broju sklopljenih brakova.

''Već 50 godina u Kikindi su u lokalnim medijima objavljivane informacije o rođenim i umrlim osobama i o sklopljenim brakovima. Prema novom zakonu o zaštiti ličnih podataka to više ne smemo da objavljujemo jer nisu podaci od javnog značaja'', kaže Slavko Bovan, pravnik matičarske službe Kikinda.

Najviše parova venčalo se u maju i septembru i to u Kikindi, Mokrinu i Ruskom Selu. Brak nije samo odraz međusobnog poštovanja već i zajedničke ljubavi, što je u 2018. godini rezultiralo sa 498 rođenih beba u Kikindi, 22 više nego godinu dana ranije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.