U Kanadi održan prvi sastanak šefica diplomatija

Izvor: N1 televizija, 23.Sep.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kanadi održan prvi sastanak šefica diplomatija

Prvi "istorijski" sastanak šefica diplomatija oko 15 zemalja završen je kasno sinoć u Montrealu, uz obećanje da će se redovno sastajati kako bi podržale "žensku perspektivu" u međunarodnoj politici.

"Sastanak je održan kao istorijska prilika za žene ministre inostranih poslova da razgovaraju o ženskoj perspektivi u rešavanju međunarodnih pitanja", izjavila je kopredsedavajuća skupa, šefica kanadske diplomatije Kristija Frilend.

Šefica evropske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Federika Mogerini izjavila je da na sastanku nije bilo reči o pitanju žena već o svakodnevnim situacijama s kojima se one suočavaju od Sirije, Ukrajine do Nikaragve kao i o prevenciji konflikta i održivom razvoju u svetu.

Mogerinijeva je rekla da su na skupu bile šefice diplomatija oko 15 zemalja, odnosno oko polovina ministarki inostranih poslova koliko ih ima u svetu i dodala da su se neformalno dogovorile da se redovno sastaju jednom godišnje i razmene iskustva.

Ministarke su posle sastanka položile cveće na spomenik u parku Montreala izgrađen u čast 14 žena ubijenih 1989. godine u pucnjavi u jednoj školi.

Na skupu su bile pored Federike Mogerini i Kristije Frilend, ministarke inostranih poslova Južne Afrike, Andore, Bugarske, Kostarike, Hrvatske, Gane, Gvatemale, Indonezije, Kenije, Namibije, Norveške, Paname, Svete Lucije i Švedske.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Održan PRVI SAMIT ŠEFICA DIPLOMATIJE iz celog sveta

Izvor: Blic, 23.Sep.2018

Prvi samit šefica diplomatija iz celog sveta održan je u Montrealu, a domaćini niza susreta bile su kanadska šefica diplomatije Kristija Frilend i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.