U Kairu sukobi demonstranata i policije, poginuo demonstrant

Izvor: Politika, 26.Nov.2011, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kairu sukobi demonstranata i policije, poginuo demonstrant

Jedna osoba danas je poginula u centru Kaira, gde su se sa policijom sukobili demonstranti koji zahtevaju povlačenje vojnih vlasti Egipta.

Policija je ispalila suzavac u blizini zgrade parlamenta, javio je Rojters.

Prema svedočenju demonstranata, mladić Ahmed Sajed poginuo je pošto je pao pod točkove policijskog vozila dok su snage za održavanje reda pokušavale da rasteraju demonstrante koji od petka uveče blokiraju zgradu skupštine.

Taj mladić je prva žrtva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od kako su demonstranti i policija dostigli primirje kojim je prestalo nasilje u kom je u Kairu i drugim gradovima život do sada izgubila 41osoba.

Britanska agencija izveštava da je stotine demonstranata provelo noć na trgu Tahrir, uoči prvih slobodnih izbora za nekoliko decenija koji u ponedeljak treba da se održe u Kairu, Aleksandriji i još nekoliko oblasti, a da su sukobi izbili kada su demonstranti krenuli ka parlamentu, protestujući zbog postavljenja za premijera 78-godišnjeg Kamala Ganzurija, kojeg smatraju „Mubarakovim čovekom”.

„Dole maršal”, klicali su demonstranti, misleći na Mohameda Huseina Tantavija, koji je na čelu vojske i bio je ministar odbrane proteklih 20 godina, dok je na vlasti bio Hosni Mubarak.

Itar-Tas s izveštava da su na trgu Tahrir 16 političkih partija i udruženja proglasili formiranje sopstvene „vlade nacionalnog spasa” kojom bi rukovodio bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamed el-Baradej.

Za njegove potpredsednike „imenovani” su profesor međunarodnog prava Husam Isa i lider centrističke partije Al vasat, Abu Ala Madi.

Agencija Frans pres izveštava da se El-Baradej u petak pridružio demonstrantima, kao i da su ih podržali dva uticajna imama šeik Ahmed al-Tajeb i šeik Mažar Šahin, koji je rekao da treba nastaviti sa protestima dok ne budu ispunjeni zahtevi demonstranata.

Sa svoje strane, Ganzuri je pozvao demonstrante da njegovoj vladi daju dva meseca za ispunjenje njihovih zahteva, od kojih je glavni što skorija predaja vlasti civilnom rukovodstvu.

Tanjug

objavljeno: 26.11.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginuo demonstrant u Egiptu

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2011

Jedna osoba danas je poginula u centru Kaira, gde su se sa policijom sukobili demonstranti koji zahtevaju povlačenje vojnih vlasti Egipta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Prva žrtva "primirja" u Egiptu

Izvor: RTS, 26.Nov.2011

Jedna osoba poginula kada je pala pod točkove policijskog vozila tokom sukoba demonstranata i policije u centru Kaira. Stotine demonstranata i dalje na trgu Tahrir...U sukobu demonstranata i policije na centralnom gradskom trgu u Kairu, poginula je jedna osoba. Demonstranti već deveti dan protestuju...

Nastavak na RTS...

Kairo: Mladić poginuo u sukobima

Izvor: B92, 26.Nov.2011

Kairo -- Jedan mladić je poginuo u centru Kaira kada su se okupljeni demonstranti sukobili s policijom...Policija je pokušala suzavcem da rastera demonstrante i mladić je nastradao kada je pao pod policijsko vozilo...Demonstranti sa Trga Tahrir zahtevaju da vojne vlasti predaju upravljanje zemljom...

Nastavak na B92...

Novi sukobi u Kairu, razgovori vlasti i opozicije

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2011, 07:45

Egipatske bezbednosne snage i demonstranti koji traže odlazak vojnih vlasti, opet su se sukobili u Kairu, dok se lider vojnih vlasti sastao s vodećim opozicionarima...Jedan čovek je poginuo u sukobima ispred zgrade vlade, dva dana uoči početka prvih parlamentarnih izbora, otkako je u februaru posle...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.