Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Sep.2018, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jemenu više od 30 pobunjenika ubijeno, u Sani izaslanik UN

Najmanje 32 šiitska pobunjenika su stradala u napadima u poslednja 24 sata oko Hodeide, strateške luke na zapadu Jemena, saopštili su danas vojni i bolnički izvori.

Ti novi sukobi izbili su pošto je u Sanu danas stigao izaslanik UN za Jemen Martin Grifits.

Sukobi oko Hodeide, čija je luka značajna za dopremanje humanitarne pomoći i izvoz robe iz Jemena, nastavljeni su nakon nedavno neupešnih mirovnih pregovora u Ženevi pošto su šiitski pobunjenici plemena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Huti odbili da dođu za pregovarački sto, jer nisu ispunjeni njihovi uslovi.

Grifits planira sastanke s predstavnicima pobunjenika u Sani, glavnom gradu Jemena pod njihovom kontrolom.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenika plemena Huti. Ta koalicija podržava predsednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobegne iz zemlje.

Jemen, koji je pogođen teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.