Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jul.2020, 09:33

U Hongkongu otvoren kineski biro za nacionalnu bezbednost

Kina je danas otvorila biro u Hongkongu koji će istraživati i procesuirati krivična dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

žUz visoke mere bezbednosti otvaranju su prisustvovali predsednica vlade Hongkonga Keri Lam i zvaničnici Komunističke partije Kine.

Nakon ceremonije podizanja zastave, Lam je otkrila ploču s nazivom biroa.

Pre nešto više od nedelju dana Kina je usvojila novi kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zbog čega je centralna vlada kritikovana da narušava autonomiju tog finansijskog centra.

Taj zakon je reakcija Pekinga na ogromne demonstracije 2019. u toj kineskoj autonomnoj teritoriji protiv uticaja centralnih vlasti, na kojima je bilo nasilja, vandalizma i koje su ojačale separatističku struju te teritorije.

Zakonom o nacionalnoj bezbednosti zabranjeno je sve što se smatra secesionističkim, subverzivnim ili terorističkim aktivnostima, a zabranjeno je i strano mešanje u unutrašnje stvari Kine.

Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

Društvene mreže kao što su Fejsbuk, Vacap, Telegram, Gugl, TikTok i Tviter saopštile da više neće odgovarati na zahteve vlasti Hongkonga da im dostavljaju informacije o svojim korisnicima zbog poštovanja slobode izražavanja.

Prema članu 43 novog zakona, policija može svim kompanijama koje su pružaoci multimedijalnih i komunikacionih usluga da naredi da ukone poruku ili sadržaj "koji ugrožava nacionalnu bezbednost ili će dovesti do delovanja koje će ugroziti nacionalnu bezbednost".

Oni koji odbiju da to urade mogu se suočiti sa kaznama u iznosu od oko 12.000 dolara ili zatvorskim kaznama do šest meseci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.