U Belgiji uklonjena bista kralja Leopolda II, kolonizatora Konga

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2020, 20:20

U Belgiji uklonjena bista kralja Leopolda II, kolonizatora Konga

Bista bivšeg belgijskog kralja Leopolda II uklonjena je iz grada Genta danas kada je Belgija obeležila 60. godišnjicu od završetka kolonijalne vladavine u Kongu.

Bista je uklonjena samo nekoliko sati posle izjave belgijskog kralja Filipa u kojoj je izrazio "najdublje žaljenje" zbog nasilja koje je kolonijalna vlast nanela Kongu i njegovom narodu tokom 19. veka.

To je prvo izvinjenje jednog naslednika kralja Leopolda II, optuženog za smrt 10 miliona Kongoanaca između >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 1885. i 1908. godine.

Leopold, koji je vladao Belgijom od 1865. do 1909. godine, ostao je upamćen po kolonizaciji Konga, gde je uspostavio brutalan režim, zasnovan na eksploataciji kaučuka kroz prisilan rad.

U pismu predsedniku Konga Feliksu Čisekediju belgijski kralj Filip nije se zvanično izvinio, ali je preneo svoje "najdublje žaljenje" zbog rana nanetih za vreme kolonijalne vladavine tadašnjim Belgijskim Kongom.

"Da bismo dodatno ojačali naše veze i razvili još plodnije prijateljstvo, moramo da razgovaramo o našoj dugoj zajedničkoj istoriji u istini i spokojstvu", napisao je Filip.

On je čestitao predsedniku Čisekediju godišnjicu nezavisnosti zemlje, rekavši da nije mogao da prisustvuje proslavi na koju je bio pozvan zbog pandemije koronavirusa.

Filip je poslao pismo u trenutku sve većih zahteva da Belgija preispita svoju kolonijalnu prošlost i preuzme odgovornost za zločine koje je počinio bivši kralj Leopold II.

Spomenici Leopoldu II, čiji su vojnici ubili milione građana Konga, uništeni su i uklonjeni u Belgiji za vreme antirasistističkih protesta koji su se proširili svetom posle izbijanja u Sjedinjenim Državama zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Kongo je stekao nezavisnost 1960. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.