Tužan kraj prelepe zveri: Američka puma zvanično izumrla

Izvor: BKTV News, 03.Sep.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužan kraj prelepe zveri: Američka puma zvanično izumrla

Američka puma nekada davno je vladala Amerikom, ali su do početka prošlog veka gotovo izumrle zbog ubijanja od strane rendžera, kauboja, lovokradica i tako dalje.

Poslednji primerak ove prelepe i opasne životinje iz porodice mačaka viđen je pre osamdeset godina, i otada je američka puma na listi ugroženih životinja.

Prema zapisima, poslednju pumu (ili istočnog kuguara, kako je još zovu) ubio je lovac u Mejnu 1938. godine.

Istočni kuguari, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su uglavnom lovili jelene beloga repa u šumama i obalnim područjima proglašeni su ugroženima 1973. iako ih u tom trenutku niko već 30-tak godina nije video.

Kuguari koji su dostizali od gotovo 2,5 metra od glave do vrha repa i težili do 65 kilograma, nekad su bili najrasprostranjeniji kopneni sisari zapadne hemisfere, pre istrebljenja i uništavanja njihovih staništa.

Ovim je uništena hijerarhija eko sistema, te tako sada američke vlasti traže nove divlje životinje koje će zameniti istočnog kuguara, kako bi rast populacije jelena bio pod kontrolom, a samim time i bolesti koje prouzrokuju krpelji.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.