Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: ideja o neizbežnom sukobu patriotizma i globalizna je lažna i opasna

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je danas, na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, izjavio da je ideja o "neizbežnom sukobu patriotizma i globalizma lažna i opasna", reagujući na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa od pre dva dana da budućnost pripada "patriotama" a ne "globalistima".

Očigledno ciljajući na Trampovu izjavu, Tusk je precizirao da "patriotizam 21. veka mora da ima globalnu dimenziju".

Tramp je još rekao da globalizam čine lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prošlosti koji "ignorišu sopstvene nacionalne interese".

Tusk je, međutim podsetio na to kako istorija pokazuje kako se ljubav za svoju zemlju lako pretvara u mržnju prema susedima.

On, međutim nije pomenuo Trampovo ime, koji je bio najglasniji među glasovima lidera koji su govorili o populističkim i nacionalističkim temama na zasedanju Generalne skupštine UN ove nedelje.

Tusk je u svom govoru rekao da umesto izraza globalizam radije koristi izraz solidarnost, što je bilo ime prodemokratskog pokreta u njegovoj Poljskoj u 80-tim godinama prošlog veka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ta ideja je lažna i opasna"

Izvor: B92, 26.Sep.2019

Njujork -- Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je izjavio da je ideja o "neizbežnom sukobu patriotizma i globalizma lažna i opasna"...Tusk je govorio na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija...Očigledno ciljajući na Trampovu izjavu od pre dva dana da budućnost pripada "patriotama"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.