Turisti obilaze prirodne lepote Despotovca, puni smeštajni kapaciteti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2020, 14:15

Turisti obilaze prirodne lepote Despotovca, puni smeštajni kapaciteti

Povećan broj turista iz cele Srbije beleži opština Despotovac. Pored manastira Manasije i Senjskog rudnika posetioci najviše obilaze prirodne lepote ove opštine, Resavsku pećinu i Hidro kompleks Lisine, a smeštajni kapaciteti su već nedeljama puni.

Resavska pećina je najveća uređena pećina ali i najstarija u Srbiji koja datira iz doba krede. Pećinu su pronašli sasvim slučajno planinari 1962. godine. Otvorena je za posetioce deset godina kasnije, staza je duga 800 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metara i vodi u dubinu od 80 metara ispod zemlje.

Marija Obradović, vodič u Resavskoj pećini kaže: "Tako da posetioci mogu da vide pored neke standardne vrste pećinskog nakita u koje spadaju stalaktiti i stalagmiti mogu u njoj da vide i neke malo specifičnije vrste kao što su pećinske zavese, odnosno draperije, zatim pećinske orgulje, okamenjene vodopade, bagrene kadice, korale i helaktite."

Na nekih 10 kilometara od Resavske pećine nalazi se Hidro kompleks Lisine koga čini vodopad Veliki Buk i izvorište Veliko vrelo.

Zoran Milosavljević, čuvar na Lisinama kaže: "On je visine 19 metara, dubina vira vodopada je od dva do tri metara. Inače nalazi se na rečici Vrelo, desnoj pritoci reke Resave i to je dragulj gornje Resave.

Smeštajni kapaciteti za turiste iz cele Srbije uz Despotovcu su puni pa se prenoćišta unapred zakazuju.

Ana Bogdanović, direktorka Javnog preduzeća Resavska pećina ističe: "Mogu slobodno reći da imamo baš povećan broj posetilaca kako radnim danima tako i vikendom. Radnim danima sada Resavsku pećinu poseti preko četiri stotine posetilaca što ranijih godina nije bio slučaj a vikendom brojimo već preko 2000 ljudi. To je stvarno dosta posetilaca u odnosu na prethodnu godinu."

Priroda je bila darežljiva prema malenoj opštini Despotovac, a pored prirodnih lepota krasi ga kulturno istorijsko nasleđe pa posetioci mogu provesti aktivan odmor u istraživanju ovoga kraja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.