Trojičindanski sabor u Podgorici: Vjerni narod neće dozvoliti otimanje i pljačku hramova

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2019, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojičindanski sabor u Podgorici: Vjerni narod neće dozvoliti otimanje i pljačku hramova

Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da se neće dozvoliti otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve. Trojičindanski sabor bio je jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore. Okupljenima je pročitan proglas u kom piše da vladin Predlog zakona o slobodi „nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora“, prenosi IN4S.
–Predstavnici i najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda kojih je više od 95 odsto državljana Crne gore. Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama, kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.
Prema njegovim riječima, vjerni narod neće dozvoliti otimanje i pljačku hramova.
 
–Naša Crkva ne traži bilo kakve privilegije, već samo poštovanje prava na slobodu vjere i očuvanja imovine, kazao je episkop Joanikije. Episkop Joanikije
On je istakao da zakon ne smije biti protiv jedne vjere – pravoslavne, kao što je to sada slučaj.
–Ovaj Predlog zakon je usvojen zbog političkih interesa, da bi se stvorila lažna crkvena zajednica. Potreban je novi zakon, ali ne ovakav, već zakonski akt koji će obezbijediti poštovanje ravnopravnosti svih vjera, kazao je episkop Joanikije.
Prema njegovim riječima, smo na taj način Crna Gora može biti sigurna kao kuća svih njenih građana
–U suprotnom produbljuju se podjele u ionako podijeljenom društvu i raspiruje bratoubilaštvo po vjerskoj osnovi, upozorio je on.
–Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure povuče Predlog zakona i pripremi novi, koji će biti u skladu sa dostojanstvo Crne Gore i međunarodnim standardima. Ako Vlada Crne Gore to ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se pred Sabornim hramom zavjetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, ćivote naših svetitenja, groblja, crkve i manastire, tako nam Sveti Petac Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli, kazao je episkog Joanikije.

Sabor je počeo u 9 časova Svetom arhijerejskom liturgijom koju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja saborno sa sveštenstvom i vjernim narodom služi više arhijereja naše Crkve.
U liturgiji su, pored mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija,učestvovali  vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, južnoamerički Kiril Bojović, raško-prizrenski Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, kao episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop Metodije, rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i brojno monaštvo i sveštenstvo.
Na platou ispred Sabornog hrama okupio se veliki broj vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Mitropolit Amfilohije: Da pišu zakone Svetog Petra Cetinjskog
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da Petrovdanski sabor nije ništa novo, jer on traje već vjekovima.
-Ovo je sabor koji traje vjekovima i koji nas sabira, istakao je on.
Mitropolit je imao poruku i za autore Predloga zakona o vjerskim zajednicama.
–Neka donose zakone koje je pisao Sveti Petar Cetinjski. Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju, te da na tome grade budućnost Crne Gore. Treba svi jednim srcem da proslavljamo Boga ljubavi, kazao je on.
Usvajanje u Skupštini Crne Gore u obliku nedavno usvojenom od strane Vlade Crne Gore Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, dovelo bi u ozbiljna iskušenja našu Mitropoliju, sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ali i sve vjerske zajednice, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu.
Trojičindanski sabor organizovali su Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore: budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.
Neka bi ovaj Sabor bio zalog za bratsko pomirenje i umnoženje ljubavi, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske. IN4S

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"BRANIĆEMO SRPSKE SVETINJE TAKO NAM SVETI VASILIJE OSTROŠKI I SVETI PETAR CETINJSKI POMOGLI": Novi zavet Srba u Crnoj Gori!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2019

Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici...Trojičindanski sabor bio je jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore...Okupljenima je pročitan proglas...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.