Izvor: RTS, 15.Feb.2022, 00:27

Trido kreće u obračun sa demonstrantima u Otavi, uvodi vanredno stanje

Kao odgovor na proteste u Otavi, vlada premijera Džastina Trido po prvi put u istoriji odlučiča da uvede vanredno stanje. To daje mogućnost Tridou da preduzme "specijalne privremene mere koje možda nisu prikladne u normalnim vremenima".
Džastin Trudo rekao je da se prvi put u istoriji Kanade pozvao na Zakon o vanrednim situacijama kako bi saveznoj vladi dao dodatna ovlašćenja da se nosi sa tekućim protestima protiv ograničenja pandemije, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kanadski Javni servis Si-Bi-Si.

Kanadski Zakon o vanrednim situacijama, koji je zamenio Zakon o ratnim merama osamdesetih godina prošlog veka, definiše nacionalnu vanrednu situaciju kao privremenu "hitnu i kritičnu situaciju" koja „ozbiljno ugrožava živote, zdravlje ili bezbednost Kanađana i ima takve razmere ili prirodu da prevazilazi kapacitet ili ovlašćenje pokrajine da se time bavi".
Kada kabinet proglasi vanredno stanje, ta odluka odmah stupa na snagu. Međutim, obavezno je da u roku od sedam dana parlament potvrdi tu odluku. Ako Predstavnički dom ili Senat glasaju protiv, proglašenje vanrednog stanja se povlači.
Policija Otave tvrdi da broj demonstranta koji protestuju protiv obavezne vakcinacije u kanadskoj prestonici veći od pripadnika snaga bezbednosti. Uprkos vanrednom stanju u pokrajini, demonstranti ignorisali pretnju hapšenjem i zatvorom i pohrlili su u centar grada tokom vikenda.
Demonstranti su podigli šatore, binu, veliki ekran, pa čak i hidromasažnu kadu na ulicama, uključujući i onu koja se proteže ispred zgrade parlamenta i kabineta premijera.
Policija Otave je saopštila da je "zabrinuta u pogledu bezbednosti" uključujući "agresivno, nezakonito ponašanje" demonstranata koje krivi za "ograničene mogućnosti policije".
Policija je ranije u nedelju deblokirala most "Ambasador" koji je ključna vezu za snabdevanje između Kanade i SAD, kada je uhapšeno 12 osoba.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Trudeau se pozvao na zakon o vanrednim situacijama kako bi zaustavio demonstracije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Feb.2022

Kanadski premijer Justin Trudeau poduzeo je do sada nezabilježene korake pozivajući se na Zakon o vanrednim situacijama kako bi suzbio demonstracije vozača kamiona protiv vakcinacije.  On je rekao da će opseg mjera biti “vremenski ograničen” “razuman i proporcionalan.” Vojska neće biti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.