Trgovinski rat sa SAD usporio privredni rast Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinski rat sa SAD usporio privredni rast Kine

Kineska privreda je u trećem kvartalu tekuće godine ostvarila najnižu stopu rasta od globalne finansijske krize, jer je trgovinski rat sa SAD počeo da vrši pritisak na ekonomiju te azijske države.

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u trećem tromesečju porastao za 6,5 odsto na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na rast od 6,7 odsto iz drugog kvartala, saopštio je Nacionalni kineski zavod za statistiku.

Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su rast kineske privrede od 6,6 posto u periodu jul-septembar.

Reč je o najslabijem rastu BDP-a od prvog kvartala 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza bila na vrhuncu, ocenjuje britanska agencija.

"Trend posrtanja privrednog rasta dobija na zamajcu uprkos obećanju kineskih vlasti da će podstaći domaća ulaganja radi pružanja podrške ekonomiji," mišljenja je Kota Hirajama, ekonomista tokijske kompanije SMBC Niko Sekjuritiz.

Najnovije usporavanje posledica je najslabije septembarske industrijske proizvodnje od februara 2016. godine, pošto su automobilske kompanije srezale proizvodnju za više od deset odsto usled pada prodaje.

Na kvartalnom nivou, rast BDP-a Kine je usporio na 1,6 odsto sa revidiranog rasta od 1,7 odsto iz drugog kvartala, što je u skladu sa očekivanjima.

Zvanični cilj kineskih vlasti je ovogodišnji rast od oko 6,5 odsto, a Peking je na putu da ostvari taj cilj, pošto je kineska ekonomija za devet meseci ove godine porasla po stopi od 6,7 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničnoj statistici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danak rata sa SAD: Kaska privredni rast

Izvor: B92, 19.Okt.2018

Kineska privreda je u trećem kvartalu tekuće godine ostvarila najnižu stopu rasta od globalne finansijske krize...Trgovinski rat sa SAD počeo je da vrši pritisak na ekonomiju te azijske države...Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u trećem tromesečju porastao za 6,5 odsto na godišnjem nivou,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.