Traže da papu proglase jeretikom

Izvor: RTS, 01.Maj.2019, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže da papu proglase jeretikom

U 20 stranica dugom otvorenom pismu, grupa od 19 katoličkih sveštenika i teologa tvrdi da je papa Franja jeretik. Traže da biskupi istraže slučaj koji su im prezntovali kako bi oslobodili Crkvu trenutne opasnosti.
Katolik se smatra jeretikom kada svesno i uporno negira nešto što Crkva propoveda da je od Boga, navodi se u otvorenom pismu biskupima.

"Reči i dela pape Franje predstavljaju svesno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbijanje katoličkog učenja o braku i seksualnim aktivnostima, o zakonu morala, o milosrđu i oproštaju grehova", piše u pismu.
Ističu i vezu između odbijanja katoličkog učenja i milosti koju je papa Franja ukazao biskupima i sveštenstvu koje je proglašno krivim za grehe u seksualnosti, ili za seksualne zločine, poput bivšeg kardinala Teodora Makarika.
Papu Franju optužuju i za ublažavanje stajališta kada je u pitanju pobačaj. Smatraju i da previše prihvata homoseksualce, protestante i muslimane.
Veliki deo pisma odnosi se na Radost ljubavi (Amoris Laetitia), papin dokument iz 2016. koji je kamen temeljac njegovih pokušaja da Crkvu s 1,3 milijarde članova učini inkluzivnijom.
Papa je u tom dokumentu pozvao Crkvu da bude manje stroga i saosećajnija prema "nesavršenim" članovima, poput razvedenih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

HAOS U VATIKANU: Desetine sveštenika traži da papa Franja bude proglašen jeretikom

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2019, 10:40

U 20 stranica dugom otvorenom pismu, grupa od 19 katoličkih sveštenika i teologa tvrdi da je papa Franja jeretik. Traže da biskupi istraže slučaj koji su im prezntovali kako bi oslobodili Crkvu trenutne opasnosti...- Reči i dela pape Franje predstavljaju svesno odbijanje katoličkog učenja o braku...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.