Tramp u Severnoj Koreji – za jedne senzacija, za druge sramota

Izvor: RTS, 01.Jul.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp u Severnoj Koreji – za jedne senzacija, za druge sramota

"Drago mi je što Vas vidim, nisam očekivao da ću vas ikada videti na ovom mestu", rekao je juče Kim Džong Un Donaldu Trampu – prvom predsedniku SAD koji je ikada kročio na tlo Severne Koreje. Agencija KCNA je u svom izveštaju opisala ovaj događaj kao "neverovatan", a Bi-Bi-Si ocenjuje da su scene susreta dvojice lidera za obične Severnokorejce fascinantan prizor.
U nedelju je u Demilitarizovanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zoni održan treći susret Donalda Trampa i Kim Džong Una. Prethodni susreti održani su u Vijetnamu i Singapuru.

Severnokorejska državna agencija KCNA je opširno prenosila ovaj događaj koji je ocenila "neverovatnim".
Inače, Severnokorejci retko dobijaju vesti o "spoljašnjem svetu", naročito o SAD koje predstavljaju najvećeg neprijatelja Pjongjanga, podseća Bi-Bi-Si.
Baš zato, snimci Donalda Trampa kako pristiže u Severnu Koreju kao prijatelj Kim Džong Una predstavljaju fascinantan prizor za građane te zemlje. Vesti koje oni dobijaju često kasne i više dana, tako da je izveštavanje u ponedeljak primer neočekivano brzog dolaska informacija do građana.

Agencija je navela da je rukovanje Kima i Trampa u Panmundžomu, lokaciji koja se smatra mestom razdvajanja, "istorijsko". Kim i Tramp će, prema izveštavanju KCNA, "nastaviti da rade na stvaranju dobrih, nepredvidljivih rezultata, dok im misteriozna sila pomaže da prebrode teškoće i prepreke u budućnosti".
Vašington post je preneo i neke drugačije reakcije. Kandidati Demokratske partije za predsednika osudili su rukovanje Kima i Trampa navodeći da predsednik SAD podilazi Trampu bez jasne strateške koristi.

Na tom tragu je i kolumna Gardijana, u kojoj se navodi da je Tramp morao javno da "moli" Kima za susret.
"Tramp misli da mu je Kim prijatelj i veliki lider. Čak tvrdi da se zaljubio u čoveka koji ima koncentracione logore i koji ubija ljude jer iskazuju svoje mišljenje", navodi se u kolumni.
Bilo bi komično da stiže iz holivudskog studija, navodi britanski list, "Tramp je osramotio sebe i ono za šta se SAD zalažu tako što je branio Kimova kršenja ljudskih prava", piše Gardijan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.