Tramp optužio Rusiju i Iran da su omogućili pokolj u Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp optužio Rusiju i Iran da su omogućili pokolj u Siriji

Američki predsednik optužio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN Rusiju i Iran da su dozvolili "pokolj" u Siriji time što vojno podržavaju predsednika Bašara al Asad.

"Pokolj sirijskog režima omogućili su Rusija i Iran", rekao je Tramp tokom predsedavanja sednice Saveta bezbednosti UN posvećene neširenju oružja za masovno uništenje.

On je pozvao druge zemlje članice Saveta bezbednosti UN da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rade zajedno s Amerikom da osiguraju da Iran nikad ne dođe do nuklearne bombe.

Tramp je je branio svoj stav da ponovo uvede sankcije Iranu zbog njegovog "zloćudnog ponašanja".

On je međutim takođe zahvalio Rusiji i Iranu zbog dogovora da sirijske snage odustanu od ofanzive na sirijsku oblast Idlib, uporište pobunjenika.

"Pozivam sve članice Saveta bezbednosti da rade sa SAD-om da osiguraju da iranski režim promeni svoje ponašanje i nikad ne dođe do nuklearne bombe", rekao je on.

Tramp je iskoristio priliku da prvi put predsedava sastankom Saveta bezbednosti UN pošto ovog meseca predsedavaju Sjedinjene Države.

Mislim da će se Evropljani dobro ponašati, samo gledajte!

Predsednik SAD Donald Tramp je danas izrazio uverenje da će evropski saveznici podržati njegov oštar pristup prema Iranu, pred sednicu Saveta bezbednosti UN o neširenju oružja za masovno uništenje koja će se takođe baviti i Severnom Korejom i Sirijom.

"Mislim da će se Evropljani dobro ponašati, samo gledajte!", rekao je Tramp na početku sastanka s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom koji, kao i drugi američki bliskoistočni saveznik, Saudijska Arabija, pritiska Trampa da zadrži antiiranski stav.

Predsednik SAD je juče s govornice Generalne skupštine UN pozvao sve zemlje da izoluju "korumpiranu diktaturu" u Teheranu.

Trampov cilj je da natera Iran na pregovore o novom širokom sporazumu, koji bi zamenio nuklearni sporazum iz 2015. iz kojeg je povukao SAD. Taj sporazum se ne bi bavio samo pitanjem sprečavanja Teherana da dođe do nuklearnog oružja, već bi i zabranio Iranu da izvozi balističke rakete i okončao njegovo "destabilizatorsko" delovanje na Bliskom istoku.

S druge strane, iranski predsednik Hasan Rohani je optužio Trampa da pokušava da ga "zbaci" drakonskim sankcijama koje poredi s činom "ekonomskog terorizma", u momentu kada se pravi da poziva na dijalog.

Francuska, Velika Britanija i ostatak EU nikada nisu prihvatile američko istupanje iz sporazuma s Iranom iz 2015, i zajedno sa Iranom, Rusijom i Kinom pokušavaju da spasu sporazum.

EU je početkom nedelje iznela kompleksan trgovinski mehanizam kao zaštitu za strane kompanije koje napuštaju Iran u strahu od američkih kaznenih mera. Američka vlada je osudila tu evropsku inicijativu, a državni sekretar Majk Pompeo je izrazio "duboko razočaranje".

Tramp optužio Kinu za mešanje u izbore

Tramp je u UN kazao da se Kina meša u kongresne izbore u SAD.

"Nažalost, otkrili smo pokušaje Kine da se umeša u naše skore izbore", rekao je Tramp, ne iznoseći detalje.

Američki obaveštajni zvaničnici su ranije naveli da bi druge zemlje mogle da se odluče da pokušaju isto što je Rusija navodno učinila u izborima 2016. Trampovi današnji komentari izgleda da potvrđuju da se Kina sada aktivno meša.

Prema Trampu, Peking ne želi pobedu republikanaca jer je on "prvi predsednik koji se suprotstavio Kini oko trgovine".
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Tramp u UN: Mislim da će se Evropljani dobro ponašati, samo gledajte!

Izvor: Beta, 26.Sep.2018

Predsednik SAD Donald Tramp je danas izrazio uverenje da će evropski saveznici podržati njegov oštar pristup prema Iranu, pred sednicu Saveta bezbednosti UN o neširenju oružja za masovno uništenje koja će se takodje baviti i Severnom Korejom i Sirijom."Mislim da će se Evropljani dobro ponašati,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.