Astronauti NASA pristali na Međunarodnu svemirsku stanicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2020, 00:16

Astronauti NASA pristali na Međunarodnu svemirsku stanicu

Svemirska letilica "Dragon" američke kompanije "Spejs eks", u kojoj se nalaze astronauti Nase Robert Benken i Daglas Harli, pristala je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu, manje od 19 sati nakon što je lansirana iz Floride.

To je prva američka svemirska kapsula koja je sletela na Međunarodnu svemirsku stanicu, zajedno sa članovima posade, od 2011. godine, prenosi Rojters.

Raketa "Falkon 9" lansirana je juče u 15.22 po lokalnom vremenu.

Ovo je prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << put da su Amerikanci u orbitu lansirani uz pomoć komercijalne svemirske letelice, koja je u vlasništvu privatne kompanije, koja njome i upravlja, a ne Nasa.

Benken i Harli trebalo je da ka Međunarodnoj svemirskoj stanici polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre početka zbog nevremena.

Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl sa astronautima Nase u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

Tramp: Ovo je samo početak, letećemo i na Mars

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je, nakon poletanja u orbitu svemirske letelice "Falkon 9" iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, da je to samo početak i da će na kraju američki astronauti leteti i na Mars.

"Neverovatno je, snaga, tehnologija," prokomentarisao je Tramp prvi let u svemir sa američkog tla posle devet godina i dodao da je to bio "divan prizor".

Američki predsednik je u društvu potpredsednika Majka Pensa i drugih visokih zvaničnika posmatrao lansiranje svemirske letelice "Falkon 9", navodi agencija Rojters.

Raketa "Falkon 9" lansirana je u 15.22 po lokalnom vremenu, a astronauti su u novoj kapsuli "Kru Dragon", kojoj je to prvi let u orbitu sa ljudskom posadom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.