Tokom protesta u Čileu policajke pogođene molotovljevim koktelom

Izvor: RTS, 06.Nov.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tokom protesta u Čileu policajke pogođene molotovljevim koktelom

Dve policajke teško su povređene tokom protesta u Santjagu, kada su ih demonstranti gađali molotovljevim koktelima, pošto je policija posegla za suzavcem i vodenim topovima, javlja Rojters.
Kako navodi, dve policajke je zahvatio plamen, a vatru su gasile njihove kolege golim rukama i apartima za gašenje požara.

Policajke Marija Hose Hernandes Tores i Abigejl Katalina Aburto Kardenas prebačene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u bolnicu, a njihovo stanje je ozbiljno, saopštila je policija.
Jedan od Rojtersovih fotografa rekao je da se plamen brzo proširio.
"Policajci su pokušali da ga ugase rukama", naveo je on.
Ministar unutrašnjih poslova Čilea Gonsalo Blumen obišao je žene u bolnici i osudio napad kao "čisto nasilje, koje nema nikakve veze sa legitimnim zahtevima građana".
"To je bila nasilna, kukavička agresija protiv dve policajke, koje su radile da zaštite bezbednost naših sunarodnika", rekao je Blumen.

Neimenovani izvor iz policije rekao je da su policajci pratili standardnu proceduru time što su prvo rasporedili vodene topove, a potom upotrebili suzavac.
On je dodao da su gumeni meci korišćeni samo u slučajevima "neposredne opasnosti" po policajce.
U dvonedeljnim sukobima demonstranata, koji su na ulice izašli zbog povećanja cene javnog prevoza, sa policijom dosad je povređeno više od 800 policajaca i oko 1.650 demonstranata.  
Čileanski tužilac  rekao je da će tražiti odobrenje suda za istragu 14 policajaca zbog navodnog mučenja demonstranata tokom skoro tri nedelje intenzivnih nemira i nereda u zemlji,prenosi Rojters.
Navodne zloupotrebe desile su se u trajanju od 20 dana masovnih nereda, pljačke i, u skorije vreme, mirnih protesta preko endemske nejednakosti u jednoj od najbogatijih zemalja Latinske Amerike.
Ovo su najgori nemiri u Čileu od kraja vladavine Augusta Pinočea za vreme njegove dikatature.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.