Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžeri iz Portugala ispisali imena na Kapiji smrti u Aušvicu

Dvojica 17-godišnih Portugalaca prošle nedelje oskrnavili su deo Kapije smrti u nekadašnjem nemačkom nacističkom logoru Aušvic na jugu Poljske pošto su na njoj, kao da je to običan zid, ovekovečili svoja imena.

"Dvojicu mladih Portugalaca, učesnike Svetskih dana katoličke omladine u Krakovu privela je 28. jula obezbeđenje Državnog muzjea Aušvic-Birkenau pošto su ih uhvatili da vandalski oštećuju deo Kapije smrti", kazao je poljskom listu Fakt portparol muzeja Bartoš >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Bartizel.

Mladi vandali priznali su da su hteli da upišu na cigle kapije svoja imena kao dokaz da su bili u Aušvicu.

Kada ih je straža predala policiji i saslušalo tužilaštvo, prihvatili su dobrovoljno kaznu od godinu dana zatvora uslovno sa odlaganjem na tri godine i da budu pod nadzorom, kazao je tužalc Januš Hnatko iz Okružnog tužilaštva u Krakovu.

Portugalci su oskrnavili Kapiju smrti, preko koje su nemački nacisti dovozili Jevreje i mučki ih ubijali u gasnim komorama i neljudskim uslovima života u logoru, samo dan uoči posete pape Franje Aušvicu.

Tinejdžeri su oštetili deo kapije iako su znali da je taj memorijalni kompleks oličenje takvog zla da je papa Franja odabrao da ga poseti ćutke bez, ijedne reči i govora u nemoj molitvi za suze nad žrtvama.

U logoru Aušvic Birkenau, najvećem nemačkom logoru smrti podignutom u okupiranoj Poljskoj, Nemci su ubili od 1940. do 27. januara 1945. godine kada ga je oslobodila Crvena armija, najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja ali i Roma i Sinti, sovjetskih vojnih zarobljenika, Poljaka i pripadnika drugih evropskih naroda.

Logor je od 1947. godine pretvoren je u memorijalni kompleks i državni muzej.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Aušvicu odata pošta za Rome i Sinte žrtve holokausta

Izvor: Večernje novosti, 02.Avg.2016

Predstavnici Roma i Sinta, danas su u nekadašnjem nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau na jugu Poljske odajući poštu romskim žrtvama Hilterovih nacista na 72. godišnjicu zaboravljenog, romskog holokausta Predstavnici Roma i Sinta, danas su u nekadašnjem nacističkom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.