Tilerson pozvao Evropu da podrži sankcije Iranu

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tilerson pozvao Evropu da podrži sankcije Iranu

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je evropske vlade da se pridruže sankcijama SAD protiv iranske Revolucionarne garde i upozorio da zemlje koje posluju sa snagama Islamske republike to čine na sopstveni rizik.

Tilerson je novinarima u Rijadu, nakon razgovora sa kraljem Salmanom od Saudijske Arabije i drugim visoko pozicioniranim zvaničnicima rekao da Revolucionarna garda podstiče nestabilnost, kao i da utiče na destrukciju u regionu.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečima, evropske zemlje i kompanije koje posluju sa Revolucionarnom gardom "zaista to čine na sopstveni rizik", prenosi Blumberg.

Kako je ranije preneo AFP, Tilerson je zatražio od iranskih milicija da napuste Irak.

- Svakako da iranske milicije koje su u Iraku, sada kada se borba (protiv Islamske države) privodi kraju, da te milicije moraju da odu kući. Svi strani borci moraju da odu kući - rekao je Tilerson.

Tilerson se obratio nedelju dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp odbio da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine.

Tramp je ocenio da se Iran ne drži duha sporazuma o nuklearnom naoružanju i najavio novu strategiju prema toj zemlji.

On je rekao da će njegova administracija pokušati da se suprotstavi "destabilizujućim aktivnostima" te zemlje i da će uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi zaustavila, kako tvrdi, to što oni finansiraju teroriste.

Tramp je najavio oštrije nove sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.